Proslava 100. obljetnice osnutka i 15. obljetnice obnove Družbe "Braća hrvatskog zmaja" pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora

 Družba "Braća hrvatskoga zmaja" (DBHZ) proslavila je u nedjelju, 27. studenog 2005. godine, 100. obljetnicu osnutka i 15. obljetnicu obnove svečanom akademijom u Hrvatskome glazbenom zavodu u nazočnosti pokrovitelja, predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je nazočnima kako želi da članovi Družbe ustraju na oživotvorenju plemenitih ciljeva toga bratstva, ističući kako uvijek mogu računati na potporu Hrvatskoga sabora, koji će predložiti da se Družbi dodijeli Povelja Republike Hrvatske kao najviše državno priznanje.

Podsjećajući na veze Hrvatskoga sabora i Družbe, Vladimir Šeks je rekao kako one sežu doboko u prošlost, kada je 1907. i 1910. Družba poslala Hrvatskome saboru peticiju za donošenje posebnih zakona o zaštiti i očuvanju hrvatske kulturne i prirodne baštine.

Od godine 1905. do 1918. i od godine 1990. do 2005. mnogobrojni članovi Družbe bili su zastupnici u Hrvatskome saboru, rekao je Šeks, dodajući kako su mnogi zastupnici u Hrvatskome saboru bili ujedno i članovi Meštarskog zbora, upravnog tijela Družbe. (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina