Priopćenje predsjednika Hrvatskoga sabora Jandrokovića u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta

Zagreb - Priopćenje predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta - Jom Hašoe:

„Obilježavajući Jom Hašou, Dan sjećanja na žrtve holokausta, prisjećamo se povijesnog trenutka kada su u Varšavskom getu 1943. godine Židovi ustali protiv nacista, ne želeći više pasivno promatrati teror koji se nad njima sustavno provodio.

Otpor kojeg su odlučili pružiti ostaje nam snažan simbol potrebe suprotstavljanja zlu, te borbe za slobodu i očuvanje vlastitog dostojanstva, bez obzira na izglede.

Na današnji se dan s pijetetom prisjećamo svih Židova ubijenih tijekom 2. svjetskog rata, njih više od 6 milijuna. Duboko svjesni kako je holokaust jedna od najmračnijih stranica ljudske povijesti, važno je da o njemu stalno učimo i ispravno tumačimo njegove uzroke i posljedice.

Shvatiti užas holokausta znači trajno se opredijeliti za mir te u društvu uvijek promicati međusobno uvažavanje i prihvaćanje različitosti nasuprot pogubnoj nesnošljivosti, ksenofobiji i mržnji.

Jom Hašoa nas podsjeća i snažno poziva da u takvom pristupu budemo ustrajni te da neumorno zajednički radimo kako se zlo poput holokausta više nikad i nigdje ne bi ponovilo.“.