Predstavnici Odbora za poljoprivredu i šumarstvo primili predstavnike francuskih uzgajivača goveda

Zagreb - Predsjednik Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatskoga sabora Božidar Pankretić i članovi Odbora primili su u radni posjet predstavnike francuske kooperative GEOSEL iz francuske pokrajine Charollais, kolijevke istoimene pasmine goveda.

Cilj dolaska predstavnika udruge GEOSEL u Hrvatsku je upoznavanje s mogućnostima povećanja hrvatskog stočnog fonda goveda namijenjenog mesnoj industriji. Udruga uzgajatelja goveda Charollais organizacija je koja omogućuje i savjetovanje svojih članova - uzgajatelja, kako bi se u konačnosti predstavio najbolji proizvod. GEOSEL želi ponuditi Hrvatskoj goveda koja će u budućnosti predstavljati vrsno stado i biti najpovoljnije rješenje za hrvatske potrebe. 

Božidar Pankretić rekao je da je francuska poljoprivreda jedna od najboljih u Europi, posebno kada je u pitanju stočarstvo. Istaknuo je kako nema razvoja govedarske proizvodnje bez jačeg sustava krava - tele koji je danas u Hrvatskoj još u tragovima, pa su francuska iskustva u ovom području itekako dobrodošla. 

Član Odbora Marko Širac zahvalio je na dobroj namjeri i želji da se prenesu francuska iskustva u uzgoju ove sorte goveda, koja je vrlo važna za gospodarstvo u Francuskoj, a hrvatskom govedarstvu, kojem je u prošlosti nanesena velika šteta, najviše znači prijenos određenih znanja i iskustava u ovoj grani stočarstva.