Predstavnici Odbora za međuparlamentarnu suradnju primili izaslanstvo latvijskog parla

Zagreb - Odbor za vanjske poslove parlamenta Republike Latvije na čelu sa predsjednicom Odbora Vaire Paegle primio je u Hrvatskom saboru  predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac i potpredsjednik Odbora Tonči Tadić. 

Razgovor je protekao u vrlo srdačnom tonu i razmjeni parlamentarnih iskustava dviju zemalja koje veže puno dodirnih točaka bez obzira na njihovu geografsku udaljenost. 

Milorad Pupovac osvrnuo se na djelovanje triju saborskih odbora koji pokrivaju područje vanjske politike, Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske integracije i Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Rekao je da Odbor za međuparlamentarnu suradnju ostvaruje suradnju s predstavničkim tijelima drugih država i međunarodnih organizacija. Dva su osnovna područja aktivnosti ovog Odbora: stalna ili privremena izaslanstva Sabora u međunarodnim parlamentarnim institucijama, te djelovanje skupina prijateljstva Hrvatskoga sabora i drugih nacionalnih parlamenata. U ovom trenutku u Hrvatskom saboru djeluju 52 grupe prijateljstva.

Tema razgovora bila je i uloga parlamenata u procesu približavanja zemlje EU, odnosno jačanje parlamentarne dimenzije u procesu približavanja. 
Pupovac je istaknuo važnost parlamentarne suradnje Hrvatskoga sabora s parlamentima susjednih zemalja, čime se premošćuje balast prošlosti i vraća povjerenje potrebno za razvoj i stabilnost regije. Mogućnost slobodnijeg izražavanja i govora parlamentaraca, razmjena iskustava i poduzimanje zajedničkih akcija u pitanjima od zajedničkog interesa imaju posebnu važnost. 

Vaire Paegle govorila je o iskustvima Latvije kao nove članice EU, istaknuvši da ulazak u EU nije cilj sam po sebi ukoliko ne nosi nužne reforme i dobrobit za čitavo društvo.

U razgovoru s Miroslavom Korenikom, predsjednikom Hrvatsko-latvijske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru i članovima Skupine, Vaire Paegle uputila je poziv za posjet Skupine latvijskom parlamentu. Istaknuta je potreba jačanja gospodarske suradnje i razmjene. Miroslav Korenika izrazio je zadovoljstvo da je u Zagrebu otvoren počasni konzulat Latvije koji je daljnji doprinos razvoju dobrih bilateralnih odnosa. Uputio je zamolbu Latviji da i nadalje pruža potporu Hrvatskoj u fazi pregovora za članstvo u EU. 

Vaire Paegle odgovorila je da će Hrvatska imati punu potporu Latvije na putu do punog članstva u EU jer Hrvatsku smatra ključnim faktorom stabilnosti i demokracije u regiji.