Predsjedništvo Hrvatskoga sabora raspravljalo o dopunama saborskog Poslovnika

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, nakon sjednice saborskog Predsjedništva na kojoj se razgovaralo o dopunama Poslovnika Hrvatskoga sabora, odnosno o potrebi da Sabor svoj rad prilagodi posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, u izjavi novinarima rekao je kako je u tom smislu predložio jedan tekst koji je dobio potporu pet članova Predsjedništva, dok je samo potpredsjednik Božo Petrov (Most) bio protiv.

Ključna je promjena da bi se u određivanju zastupnika koji u doba  koronavurisa mogu biti u Sabornici vodilo računa o proporcionalnoj zastupljenosti saborskih klubova i broju zastupnika koje imaju.

 

U Sabornici 40, umjesto 30 zastupnika

- Opredijelili smo se za model aktualnog prijepodneva, mislim da se radi o pravednom modelu, koji bi, osim mogućnosti da svaki klub sudjeluje u raspravi, osigurao i da veći klubovi imaju veći broj zastupnika, rekao je predsjednik Sabora Jandroković napominjući da bi na taj način u Sabornici bilo 40 zastupnika, umjesto sadašnjih 30, odnosno dva iz svakog kluba, pa bi se i dalje mogle provoditi mjere zaštite od zaraze.

Taj će prijedlog početkom idućega tjedna raspraviti Odbor za Ustav i postigne li se na njemu dogovor ići će na plenarnu sjednicu, pa je moguće da se već idući tjedan donese odluka o izmjeni Poslovnika. Bude li Odbor trebao neko vrijeme onda će se donijeti nešto kasnije, rekao je Jandroković.