Predsjednik Talijanske Republike Giorgio Napolitano posjetio Hrvatski sabor

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas u Saboru predsjednika Talijanske Republike Giorgia Napolitana koji boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Nakon sastanka izaslanstava Hrvatskoga sabora i predsjednika Talijanske Republike, na kojem se razgovaralo o parlamentarnoj suradnji Hrvatske i Italije, zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, Jadransko-jonskoj inicijativi te zaštiti biološke ravnoteže Jadranskog mora, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano se obratio zastupnicima Hrvatskoga sabora. 

Čestitavši Hrvatskoj na nedavnom završetku pristupnih pregovora i skorom ulasku u Europsku uniju, Napolitano je u svom govoru u Hrvatskom saboru rekao kako će se skorim hrvatskim pristupanjem Europskoj uniji poduprijeti i euroatlantska perspektiva cijeloga Balkana. "Uspjeh Hrvatske važan je primjer. Potvrđuje da proces proširenja ostaje otvoren i ostalima", a regionalna suradnja potvrđuje "da su odbačeni ostaci prošlosti te da se razlike prihvaćaju kao bogatstvo", rekao je Napolitano. "Italija i Hrvatska mogu poduprijeti euroatlantsku perspektivu cijelog balkanskog prostora. Moguće je rušiti stare ograde, otvoriti granice", istaknuo je talijanski predsjednik. "To je povijesno dostignuće koje ste ostvarili nakon šest godina teških i složenih pregovora. Možete se ponositi", rekao je Napolitano saborskim zastupnicima, među kojima su sjedili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor. 

Napolitano je odao priznanje i hrvatskome državnom vodstvu na "strateškoj odluci da ulože trud na ostvarivanju regionalne suradnje", a izrazio je i zadovoljstvo statusom talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj. "Talijanska manjina u Istri, Dalmaciji i Rijeci uživa puno poštovanje temeljnih prava i financijsku pomoć hrvatske vlade, među ostalim i dvostruko pravo glasa. To su važna postignuća koja duboko cijenim", rekao je Napolitano, među ostalim, u svom obraćanju saborskim zastupnicima i za početak rujna najavio novi susret s hrvatskim i slovenskim predsjednikom u Puli.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina