Predsjednik švicarskog Nacionalnog vijeća Claude Janiak kod predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa

Zagreb - Iako Švicarska nije članica Europske unije, ona podržava nastojanja Hrvatske da postane punopravana članica te organizacije, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nakon sastanka s predsjednikom švicarskog parlamenta Claudeom Janiakom. "Izražena je potpora Hrvatskoj na njezinu putu i naporima za ulazak u punopravno članstvo u Europskoj uniji", rekao je Šeks u izjavi za medije nakon sastanka.

Predsjednik hrvatskoga parlamenta švicarskog je kolegu tijekom razgovora informirao "o temeljnim pitanjima koji sada zaokupljaju hrvatsku javnost i politiku, a to su usklađivanje i usvajanje protukorupcijskoga zakonodavstva, reforma pravosuđa i vladavina prava", rekao je Šeks.

Dvojica predsjednika parlamenta izmijenila su gledišta o ostvarenju manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj "jer je Švicarska, kao multikulturalna zemlje, zainteresirana za punu implementaciju manjinskih prava, baš kao i Hrvatska", rekao je predsjednik Sabora.

Predsjednik Nacionalnoga vijeća Švicarske Claude Janiak zanimao se tijekom posjeta za napredak koji je Hrvatska ostvarila u približavanju EU-u te za jačanje razvoja gospodarskih odnosa dviju zemalja.

"Švicarska je u Hrvatskoj bila prisutna tijekom Domovinskog rata i u poratnom razdoblju, pružala je humanitarnu pomoć, a sad se želi koncentrirati na gospodarske odnose koji su jako dobri, a nadamo se da se oni u budućnosti mogu i produbiti i intenzivirati", rekao je predsjednik švicarskoga parlamenta.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora