Predsjednik Sejma Republike Poljske Wlodzimierz Cimoszewicz u službenom posjetu predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Sejma Republike Poljske Wlodzimierza Cimoszewicza koji je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv predsjednika Sabora.

Glavna tema razgovora predsjednika Sabora i predsjednika Sejma bio je pristup Republike Hrvatske Europskoj uniji te sve aktivnosti koje Hrvatska poduzima u vezi s pripremama za početak predpristupnih pregovora i ispunjavanjem političkih uvjeta.

Predsjednik Sabora je rekao kako Hrvatska sve reforme provodi zbog dobrobiti vlastitih građana ne opterećujući se određenim datumima, iako je želja hrvatske vlade da pregovori budu gotovi do 2007. godine. Istaknuo je kako su vlada, parlament i Predsjednik Republike svjesni ozbiljnosti situacije s obzirom na to da određeni broj zemalja želi blokirati početak pretpristupnih pregovora s Europskom unijom ako se general Gotovina ne pojavi pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu, no prema informacijama kojima raspolažu, umirovljeni general Gotovina se ne nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, pa time nije ni dostupan hrvatskim policijskim i pravosudnim tijelima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je predsjedniku Cimoszewiczu ukazao na činjenicu da je Hrvatska u prošloj godini od 390 različitih zahtjeva ICTY-ja odgovorila na njih 389, dok se jedan jedini neriješeni slučaj odnosi upravo na generala Gotovinu. Hrvatska je jedina od zemalja u ovom dijelu Europe koja je pokazala spremnost na maksimalnu i potpunu suradnju s ICTY-jem, naglasio je predsjednik Sabora u razgovoru s predsjednikom Sejma koji je izrazio punu podršku Republike Poljske hrvatskim nastojanjima da pregovori s Europskom unijom počnu 17. ožujka ove godine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora