Predsjednik Sabora Željko Reiner posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u utorak je posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.

U palači HAZU-a Reiner se susreo s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademikom Zvonkom Kusićem te članovima Predsjedništva i Uprave HAZU-a. Kusić je predsjednika Hrvatskoga sabora izvijestio o radu Akademije u proteklom razdoblju te ga upoznao i s planovima rada HAZU-a za 2016. godinu.

- Svojom aktivnošću Akademija je jamac budućnosti Hrvatske. Ona je otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, a svojom neovisnošću i kvalitetom osigurava konsenzus u društvu, rekao je akademik Kusić.

Reiner je kazao da je zbog položaja HAZU-a, kao jedne od stožernih institucija hrvatskoga naroda, odlučio da upravo Akademija bude prva institucija koju posjećuje nakon izbora za predsjednika Hrvatskoga sabora. Zahvalio je Akademiji na svemu što čini za hrvatsku kulturu, znanost i umjetnost te na upornosti da rezultate svojega rada približi javnosti.

- Akademija više nije bjelokosna kula znanosti i umjetnosti, već ona znanost i umjetnost nastoji približiti svekolikom hrvatskom pučanstvu. Ona predstavlja savjest i konstantu društva u kojem se događaju različite promjene. Akademija se ne povodi za dnevnom politikom, ali kad su se posljednjih godina zbili događaji od šireg značenja za hrvatske građane, Akademija se vrlo jasno odredila i izrekla svoje stavove, rekao je akademik Reiner.

Autor: Ured predsjednika Sabora