Predsjednik Sabora Željko Reiner održao sastanak s veleposlanicom Kine Deng Ying

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas veleposlanicu Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying koja je na početku razgovora Reineru prenijela čestitku predsjednika Svekineskog narodnog kongresa Zhanga Dejianga na izboru za predsjednika Hrvatskoga sabora te mu i osobno čestitala.

U razgovoru su potvrđeni odlični politički odnosi dviju zemalja, a iskazana je potreba za jačanjem gospodarske suradnje. Kineska veleposlanica istaknula je važnost političkih inicijativa „Kina+16“ i „Jedan pojas, jedan put" za daljnje jačanje bilateralnih odnosa. Važnim je ocijenila i prošlogodišnje posjete Kini predsjednice Republike Hrvatske i bivšega predsjednika Sabora.
 
- Kina ulazi u trinaesti petogodišnji plan, a Hrvatska u razdoblje novoga saziva Sabora čime i kinesko-hrvatski politički i gospodarski odnosi ulaze u novu razvojnu fazu, rekla je Deng Ying. Aktivnosti zakonodavnih tijela dviju zemalja mogu dati dodatnu potporu jačanju gospodarske suradnje, složili su se sugovornici.

Predsjednik Sabora istaknuo je hrvatsku predanost daljnjem jačanju odnosa s Kinom i otvorenost Hrvatske za kineske investicije. Podsjetio je na razgovore dviju strana o konkretnim projektima gospodarske suradnje te istaknuo kako je došlo vrijeme i za njihovu realizaciju.

Veleposlanica Ying uputila je poziv predsjedniku Sabora za posjet Kini, a Reiner je uputio poziv za posjet Hrvatskoj i svojem kolegi, predsjedniku Svekineskoga narodnog kongresa.

Autor: Ured predsjednika Sabora