Predsjednik Sabora Željko Reiner čestitao 8. ožujka - Međunarodni dan žena

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner uputio je čestitku u povodu obilježavanja 8. ožujka -Međunarodnoga dana žena.  

"Premda je borba žena za jednakopravnost započela još početkom dvadesetog stoljeća, taj proces još uvijek nije završen. Diskriminacija, ali i različiti oblici nasilja nad ženama postoje, nažalost, čak i u najrazvijenijim demokracijama.

Jednake plaće za isti posao, podjela poslova u obitelji, dignitet i osobni integritet samo su neki od temelja ravnopravnosti žena i muškaraca. Rodna ravnopravnost jedan je od preduvjeta izgradnje pravednoga društva te gospodarskoga, socijalnoga i kulturnoga napretka. Vjerujem kako je ostvarenje ženskih ljudskih prava uvjetovano istinskim i iskrenim povećanjem rodne osjetljivosti u svim područjima života, od obitelji do javnoga djelovanja.

Smatram kako svi zajedno, kao društvo, moramo težiti većoj zastupljenosti žena u političkom, znanstvenom i poslovnom životu Hrvatske, posebice na izvršnim i rukovodnim pozicijama, kako bismo postigli ujednačeno sudjelovanje žena i muškaraca u političkome i javnom odlučivanju.

Danas, 8. ožujka, međunarodni je praznik sjećanja na borbu za društvenu jednakopravnost žena i podsjetnik da nismo dovoljno napravili ako smo samo danas žene, supruge, majke, bake, sestre, suradnice darovali cvijećem. Dan 8. ožujka treba nam biti podsjetnik da se i ostala 364 dana u godini istinski trebamo zalagati za jednakopravnost žena u društvu i djelovati u tom smjeru.

Uime Hrvatskoga sabora i u svoje ime svim ženama čestitam Međunarodni dan žena!"

Autor: Ured predsjednika Sabora