Predsjednik Sabora završio posjet Poljskoj

Varšava - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić s izaslanstvom završio je u utorak trodnevni službeni posjet Poljskoj razgovorima s predsjednikom Donjeg doma poljskog parlamenta Sejma Grzegorgom Schetynom s kojim je razgovarao o skorom završetku pregovora Hrvatske s EU i daljnjem intenziviranju bilateralne i parlamentarne suradnje Hrvatske i Poljske. 

Bebić je rekao da Hrvatska planira zatvoriti sva poglavlja i završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja EU, dodavši da u prilog tome govori i privremeno izvješće Europske komisije o pravosuđu i temeljnim pravima objavljenom početkom ožujka. Schetyna je ustvrdio kako Poljsku i Hrvatsku povezuje slična povijest te zajednički interesi koji će se u okviru EU moći zastupati zajedničkim snagama, poput inicijative o energetskom i infrastrukturnom povezivanju područja Baltika i Jadrana. "Drago nam je što će Poljska i Hrvatska uskoro biti u EU i uvijek možete računati na nas. Svjesni smo da je posljednja faza pregovora najteža no potrebna je čvrsta odlučnost da bi se svladali posljednji koraci", poručio je Schetyna. 

O dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja svjedoči i podatak Eurobarometra iz prosinca 2010. o tome da poljski građani daju snažnu podršku ulasku Hrvatske u Uniju, njih 71 posto. Poljaci su ujedno i najbrojniji turisti na Jadranu. Prema službenoj statistici za 2010. godinu Hrvatsku je posjetilo gotovo pola milijuna poljskih turista koji su ostvarili gotovo 2,9 milijuna noćenja, što je porast od 9 posto u odnosu na 2009. godinu. Saborsko izaslanstvo sastalo se i sa članovima parlamentarne skupine prijateljstva Poljska-Hrvatska. Zastupnica i voditeljica saborske skupine prijateljstva Hrvatska-Poljska Ivanka Roksandić uputila je poziv poljskim kolegama za posjet Hrvatskoj tijekom kojeg bi se potaknula suradnja lokalnih i regionalnih uprava i gradova radi razmjene iskustava i razvoja gospodarske suradnje.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora