Predsjednik Sabora Vladimir Šeks: Vukovar - sjećanje na veličanstvenu hrvatsku pobjedu

Na 14. godišnjicu okupacije Vukovara,  u Muzeju Mimara je održan koncert sjećanja "Da se ne zaboravi - sveto ime Vukovar" pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, a u organizaciji Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke. 

Obraćajući se nazočnima, Šeks je podsjetio da je Hrvatski sabor u listopadu 1999. donio odluku kojom se današnji dan, 18. studenoga, proglašava Danom sjećanja na žrtve Vukovara. 

Okupacija Vukovara bila je tužan, ali i veličanstven događaj Domovinskog rata, rekao je Šeks. "Koliko smo tužni, toliko smo i ponosni na veliku kolonu koja je od vukovarske bolnice, ishodišta jedne velike tragedije, završila na Ovčari monstruoznim zločinom".

Danas je to, dodao je Šeks, sjećanje na veličanstvenu hrvatsku pobjedu, jer je neprijatelj u Vukovaru poražen, slomljena je vojska koja se s raznim grupama terorista borila protiv branitelja Hrvatske.  U to vrijeme Hrvatskoj vojsci i Vladi bilo je zapovjeđeno da poduzmu sve što mogu da se slomi blokada Vukovara. 

Današnje slavlje u Vukovaru, održano pod geslom "Gdje da nađem sina svoga?", podsjetilo nas je na sve kalvarije stanovnika Vukovara i njegove žrtve koje su trajni zalog hrvatske suverenosti.

O vukovarskoj tragediji moramo govoriti današnjoj mladeži, a u tom gradu je ostala mladost koje više nema i koju ne smijemo zaboraviti, jer bi zaboravom Vukovar opet postao žrtvom, istaknuo je Šeks. 

Predsjednik Udruge branitelja Podravke Mladen Pavković istaknuo je da je Vukovar simbol cijele Hrvatske jer bez njega ne bi bila stvorena ni hrvatska država. (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina