Predsjednik Sabora Vladimir Šeks u New Yorku istaknuo aktivnu ulogu Hrvatske u rješavanju međunarodnih problema

Hrvatska je u četvrtak u New Yorku podržala jačanje uloge parlamentaraca u suprotstavljanju ključnim međunarodim izazovima poput terorizma i siromaštva i založila se za snaženje Ujedinjenih naroda kao krovne međunarodne organizacije.

Sudjelujući na 2. Svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata u sjedištu Ujedinjenih naroda predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks se založio za snažniju ulogu nacionalnih parlamenata u suzbijanju gorućih problema današnjice, terorizma, siromaštva, sigurnosti i neujednačenog razvitka koji predstavljaju najveći globalni sigurnosni izazov. On je kazao kako je "zajedničko identificiranje i formuliranje odgovora na izazove današnjice imperativ za uspješno djelovanje", te da "tom principu, kao i nezamjenjivoj ulozi koju u tome ima UN, mi kao predstavnici naših zakonodavnih tijela moramo pružiti sveopću podršku".

Šeks je podupro napore Interparlamentarne unije, čiji su se članovi okupili u New Yorku, "za što snažnijim uključivanjem parlamentaraca u nadzoru nad donošenjem i provedbom odluka međunarodnih organizacija" poput UN-a izrazivši uvjerenje da nacionalni parlamenti imaju sposobnost i snagu da se aktivnije ključe u rješavanje globalnih izazova. Naglasio je da se Hrvatska zauzima za provedbu svih Milenejskih ciljeva UN-a, zaštitu ljudskih prava, prava na život i ljudsko dostojanstvo, prevenciju sukoba i razoružanje. Pozvao je na intenziviranje aktivnosti i veza između nacionalnih parlamenata i Ujedinjenih naroda istaknuvši potporu koju Hrvatska pruža UN-u kao krovnoj međunarodnoj organizaciji. "Ujedinjeni narodi moraju i u budućnosti ostati središte zajedničkog rada svih država svijeta te mjesto za sve rasprave o najvažnijim globalnim temama, a posebno svjetskoj sigurnosti", rekao je Šeks parlamentarcima svih zemalja svijeta.

On je kazao kako se Hrvatska, podržavajući ključnu ulogu Svjetske organizacije u međunarodnim poslovima, odlučila za još aktivniju ulogu svojom kakdidaturom za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u mandatu 2008.-2009.

Završavajući trodnevni boravak u Sjedinjenim Državama Šeks će se u petak sastati s predstavnicima hrvatskih iseljenika iz New Yorka. (HS/Hina)
 

Autor: HS/Hina