Predsjednik Sabora Vladimir Šeks sudjelovao u svečanosti obilježavanja 12. godišnjice "Bljeska"

Okučani - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je pokrovitelj svečanosti 12. godišnjice "Bljeska", istaknuo je kako je vojno-redarstvena akcija "Bljesak" "jedna od najblistavijih operacija Domovinskog rata, izvedena je profesionalno i prema svim pravilima vojne doktrine i struke i, što je najvažnije, čista kao suza".

"Bila je uvertira u drugu veličanstvenu pobjedu, 'Oluju', i konačno, u mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja", kazao je Šeks, napomenuvši kako "čistoća pobjede 'Bljeska' treba ostati trajna inspiracija za sve buduće hrvatske naraštaje. 

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u Okučanima - gdje je uz predsjednika Vlade dr. Ivu Sanadera i Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa te druge državne i vojne dužnosnike bio nazočan obilježavanju 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" - kako se "nada da u budućnosti u Europi više neće biti ratova" i da "nikome više neće pasti na pamet da granice mijenja silom i nameće svoje rješenje samo zato što je jači". 

"Nismo htjeli rat, htjeli smo da sve to prođe u miru. Imali smo pravo na svoju državu i htjeli smo da to i drugi priznaju", no "Hrvatskoj je rat bio nametnut velikosrpskom i Miloševićevom ideologijom", rekao je premijer Sanader u izjavi novinarima. "Mi smo pobijedili u tom nametnutom ratu i to je najveći dokaz hrvatskog samopoštovanja, da smo znali riješiti sami svoje probleme", kazao je Sanader, dodavši kako "međunarodna zajednica priznaje one koji svoje probleme znaju riješiti sami".

Obilježavanje 12. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" - u kojoj su tijekom 1. i 2. svibnja 1995. (za 36 sati) hrvatske oružane snage oslobodile zapadnu Slavoniju čime je označen početak procesa povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske - počelo je jutarnjom budnicom Orkestra HV-a ulicama Okučana.

Nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava za poginule pripadnike HV-a i MUP-a podno Središnjeg križa u Spomen-parku u središtu Okučana.

Nakon prigodnih govora najvišega državnog vrha predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks otvorio je sportske igre hrvatskih branitelja. Potom je u župnoj crkvi Sv. Vida misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu služio generalni vikar Vojnog ordinarijata msgr. Josip Šantić.
 

Autor: Internet redakcija/Hina