Predsjednik Sabora Vladimir Šeks razgovarao s mađarskim veleposlanikom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora g. Vladimir Šeks primio je na razgovor veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Lászla Mohaia.

Na početku razgovora, veleposlanik Mohai je uputio čestitke g. Šeksu povodom njegova izbora na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora. Izraženo je uvjerenje kako će Hrvatska i Mađarska, kao dvije susjedne i prijateljske zemlje, nastaviti jačati suradnju na svim područjima, a posebno u gospodarstvu. Veleposlanik Mohai je istaknuo kako Mađarska, iako nekoliko koraka naprijed u odnosu na europski integracijski proces, posve jasno vidi mjesto Republike Hrvatske u Europskoj uniji, te kako će joj pružiti svesrdnu pomoć kako bi što prije zauzela svoje mjesto u europskoj obitelji država. 

Predsjednik Šeks se zahvalio na mađarskoj potpori Hrvatskoj u njezinim integracijskim nastojanjima, te je izrazio uvjerenje kako će se sveukupni odnosi dviju zemalja i dalje razvijati na dobrobit oba naroda. Uz dugu i zajedničku povijest te identične vanjskopolitičke ciljeve, važan element koji spaja obje zemlje su pripadnici nacionalnih manjina, pri čemu je predsjednik Šeks naglasio da je RH uspjela realizirati visoke standarde u području zaštite i afirmacije prava i interesa kako mađarske, tako i ostalih nacionalnih manjina u RH.

Postojeću razinu parlamentarne suradnje predsjednik Šeks je ocijenio uzornom, o čemu svjedoče brojni dosad ostvareni kontakti na najvišoj parlamentarnoj razini, a izražena je želja za daljnjim jačanjem odnosa na razini odbora. U tom kontekstu, predsjednik Sabora je izvijestio sugovornika kako je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsjednice Mađarske nacionalne skupštine gđe Katalin Szili za sudjelovanje na 16. susretu predsjednika Europskog parlamenta s predsjednicima parlamenata zemalja koje sudjeluju u procesu proširenja EU, a koji će se održati 4. veljače 2004. g. u Budimpešti. Također je podsjetio na poziv upućen gđi Szili da s izaslanstvom mađarskog parlamenta uskoro posjeti RH, izrazivši pritom uvjerenje kako će i to biti prigoda za produbljivanje parlamentarnih, ali i drugih odnosa dviju zemalja. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora