Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio predsjednika pokrajinskog parlamenta Baden-Württemberga i predsjednika Odbora regija EU Petera Strauba

Zagreb - Odbor regija EU spreman je podržati Hrvatsku na putu u EU u raznim pitanjima i razmatra se prijedlog da se četiri promatrača iz tog Odbora uključe u rad međuparlamentarnog odbora Europskog parlamenta i Sabora, izjavio je u petak u Zagrebu Peter Straub, predsjednik Odbora regija EU i predsjednik parlamenta njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg.

"Sa strane Odbora regija spremni smo podržati Hrvatsku na putu u EU u raznim pitanjima i upravo smo razgovarali o tome da se četiri promatrača iz Odbora regija uključe u rad međuparlamentarnog odbora", rekao je Straub, koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj, nakon razgovora sa svojim domaćinom, predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom. Straub je pojasnio da bi u radu tog tijela trebala sudjelovati četiri predstavnika regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.

"U okviru Odbora regija EU oduvijek smo zagovarali početak pregovora između Europske unije i RH... i bilo nam je jako drago kada je 3. listopada odlukom Vijeća ministara Hrvatskoj otvoren put prema EU", rekao je Straub i poželio Hrvatskoj puno uspjeha u pregovorima te izrazio nadu da će oni jako dobro proteći. 

Također je najavio da će u okviru Odbora regija biti formirana radna skupina za Hrvatsku kako bi on dobila "još bolju podršku", to jest kako bi se pratio njezin razvoj na putu prema EU.

"Godina 2006. za Hrvatsku znači dosta rada, dosta političkih zadaća. Hrvatskoj želimo punu uspjeha i nadamo se da će pregovori između biti dovršeni što prije", istaknuo je Straub.

Predsjednik Sabora je rekao da je ovaj uzvratni službeni posjet bio prigoda za procjenu svih odnosa između između Hrvatske i Baden-Württemberga te da je razmotreno "kako i na koji način da se predstavnici hrvatskih regija, gradova, općina i županija s njihovim asocijacijama uključe u Odbor regija kako bi se mogle ostvariti europske perspektive, posebno glede decentralizacije i primjene načela subsidijarnosti u provođenju politike".

Šeks i Straub potvrdili su da je suradnja između Hrvatske i Baden-Württemberga odlična i izrazili nadu da će ona i ubuduće biti tako plodna. Najavljeno je da će se u svibnju u Stuttgartu održati dani Hrvatske. Straub je pozvao Šeksa na Svjetsko nogometno prvenstvo, odnosno na utakmicu Hrvatske i Australije koja će se 22. lipnja odigrati na stadionu u Stuttgartu.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora