Predsjednik Sabora Vladimir Šeks primio predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa

Zagreb – U sklopu njegovog posjeta Republici Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa s kojim su u izaslanstvu bili i povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn te glavni EU-ov pregovarač Michael Leigh.

Izrazivši zadovoljstvo što će se predsjednik Europske komisije Barroso obratiti zastupnicima Hrvatskog sabora predsjednik Sabora je ukazao na novu i višu razinu odnosa između Europske unije i Republike Hrvatske koje karakterizira tijesna i intenzivna suradnja, s jedne strane u okviru pregovaračkog procesa, s druge strane kroz Zajednički parlamentarni odbor RH i EU. Predsjednik Sabora je predsjednika Europske komisije izvijestio o svim aktivnostima Hrvatskog sabora u sklopu priprema Republike Hrvatske za priključenje Europskoj uniji, te je izrazio zadovoljstvo sadašnjim tijekom i dinamikom screeninga kao i želju da se nastavi istim ritmom. Posebno je naglasio nužnost iscrpnog informiranja hrvatske javnosti o svim aspektima ulaska u EU.

Predsjednik Europske komisije Barroso je istaknuo važnu ulogu parlamenta u procesu priključenja Europskoj uniji s obzirom na to da su transparentnost i dobra komunikacija s jedne strane, te nadstranački i nacionalni konsenzus s druge strane ključni u tom procesu. Rekao je da će ulaskom u EU, bez obzira na neka strahovanja koja trenutno postoje u hrvatskoj javnosti, Hrvatska mnogo dobiti, a velike koristi od njenog članstva imat će i Europska unija imajući u vidu dragocjena iskustva i znanja kojima Hrvatska raspolaže zahvaljujući njenom položaju u regiji jugoistočne Europe.

Autor: Ured predsjednika Sabora