Predsjednik Sabora Vladimir Šeks o rezultatima posjeta Berlinu

Berlin - Posjet Berlinu po rezultatima je najvažniji posjet otkako postoje parlamentarni odnosi Hrvatske i Njemačke, i trebao bi pridonijeti bitnom produbljenju odnosa dviju zemalja, ocijenio je u srijedu u glavnom gradu Njemačke predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Šeks na čelu saborskog izaslanstva od ponedjeljka do srijede boravi u službenom posjetu Berlinu na poziv predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta. Bio je to prvi posjet predsjednika Sabora Bundestagu i prvi susret predsjednika parlamenata Hrvatske i Njemačke ikad.

"Bez kurtoazije smatram da su svi sugovornici izrazili veliko zadovoljstvo politikom i praktičnim potezima Vlade Republike Hrvatske" kazao je Šeks u završnoj izjavi hrvatskim novinarima koji su pratili posjet. "Možemo biti jako zadovoljni jer kad se gleda razina susreta tijekom ovog posjeta to je dosad najkvalitetniji vanjskopolitički kontakt između Hrvatske i Njemačke na parlamentarnoj razini. Bili su to vrlo sadržajni i konstruktivni razgovori koji će bitno produbiti odnose dviju zemalja", kazao je Šeks.

U zgusnutom trodnevnom programu hrvatsko izaslanstvo imalo je niz sastanaka na kojima su raspravili o svim najvažnijim aspektima hrvatske, prije svega, vanjske politike, gospodarstva te stanja u regiji.

O aktualnom trenutku procesa pregovora između Hrvatske i EU o punopravnom članstvu, obvezama koje pred Hrvatskom stoje te dosad učinjenom na planu screeninga i donesenih zakona usklađenih s normama EU, saborsko izaslanstvo razgovaralo je s predsjednikom Odbora za EU Matthiasom Wissmannom.

U Bundestagu je o hrvatskoj politici prema EU, ali i regiji, saborsko izaslanstvo razgovaralo s predstavnicima klubova zastupnika krajnje ljevice - Die Linke, te vladajuće koalicije CDU/CSU, odnosno SPD-a. "Predstavnici klubova zastupnika velike koalicije CDU/CSU i SPD-a dali su potporu hrvatskoj vanjskoj i unutarnjoj politici", rekao je Šeks.

S njemačkim saveznim ministrom za gospodarstvo i tehnologiju Michaelom Glosom Šeks i hrvatski parlamentarci razgovarali su o gospodarskim planovima i na makroekonomskom području i glede odnosa sa SR Njemačkom. Šeks je iznio inicijativu da se u rujnu u Berlinu održi promocija hrvatskog gospodarstva koja bi bila početak stalnog hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma, što je naišlo na razumijevanje i potporu.

Hrvatska se ne odriče svoje uloge u regiji pa je o stanju u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na državnu zajednicu Srbije i Crne Gore u odnosu na skorašnji crnogorski referendum o nezavisnosti te status Kosova, saborsko izaslanstvo izvijestilo članove Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga na čelu s Ruprechtom Polenzom.

Raznovrsni spektar sugovornika predsjednik Sabora i izaslanstvo zaključili su razgovorima s pomoćnikom ministra vanjskih poslova za europske poslove Guenterom Gloserom te saveznom ministricom za pravosuđe Brigitte Zypries.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora