Predsjednik Sabora uručio državne nagrade za znanost

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac uručili su danas 29 državnih nagrada za znanost za 2005. godinu: pet za životno djelo, 15 godišnjih nagrada, četiri nagrade za populariziranje i promidžbu znanost, te pet nagrada znanstvenim novacima.

Naglašavajući kako je znanje temelj kreiranja društvenog života, Vladimir Šeks je ustvrdio da je Hrvatska prepoznala ključnu ulogu znanja u gospodarskom razvoju, što se očituje 25-postotnim povećanjem izdvajanja za znanost. Lisabonska strategija, koje je Hrvatska potpisnica od 2000., naglašava obrazovanje kao ključni čimbenik gospodarskog rasta, rekao je Šeks.

Ministar Primorac je ocijenio da su u posljednjih desetak godina učinjeni veliki pomaci u hrvatskoj znanost, a znanstvena politika Republike Hrvatske slijedi smjernice Europske unije. Zahvalivši u ime nagrađenih, dobitnik nagrade za životno djelo Željko Horvatić rekao je kako su državne nagrade za znanost čast i priznanje, ali i poticaj za daljnje znanstveno djelovanje, što se posebno odnosi na najmlađe dobitnike.

Odluku o državnim nagradama za znanost, koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, donio je Odbor za dodjelu tih nagrada pod predsjedanjem Vladimira Šeksa.

Nagrada za životno djelo iznosi 80.000 kuna, Godišnja nagrada za znanost i Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti iznosi 30.000 kuna, a Godišnja nagrada za znanstvene novake 20.000 kuna. 

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora