Predsjednik Sabora uputio čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Zagreb - U povodu državnog blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je čestitku sljedećeg sadržaja:

"Hrvatskom narodu u Domovini i svijetu, građanima Republike Hrvatske.

Prije 12 godina, 5. kolovoza 1995., na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska trobojnica, ponosno i dostojanstveno podignuta rukama hrvatskih branitelja – stvoritelja i graditelja hrvatske državnosti. Bio je to, od hrvatskog naroda istinski priželjkivan znak konačne pobjede nad osvajačkim planovima agresorskih i odmetničkih snaga, čin pravde i domoljublja nad politikom nasilja i zla. Vojno-redarstvena akcija Oluja zauvijek će simbolizirati snagu, sposobnost i hrabrost hrvatskoga naroda, posebice hrvatskih branitelja i tadašnjeg hrvatskog čelništva predvođenog prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, kome dugujemo osobitu zahvalnost, koji je kao Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga imao ključnu ulogu u pripremi, zapovijedanju i nadzoru vojnih operacija. Kao legalno i legitimno sredstvo međunarodno priznate Hrvatske u obrani svoje opstojnosti i neovisnosti, Oluja ostaje trajnim izrazom ponosa hrvatskog naroda i konačne pobjede u Domovinskom ratu, pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom.

Cilj Oluje bio je oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija kojeg su Ujedinjeni narodi utvrdili svojom Rezolucijom Opće skupštine 49/43, „kao okupaciju suverenih dijelova hrvatskog teritorija“. Cilj Oluje bila je uspostava ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske na okupiranom području, slamanje oružane agresije Srbije, Crne Gore i tzv. JNA na Hrvatsku i razbijanje oružane pobune terorističke i zločinačke tvorevine, tzv. „SAO Krajine“. Stoga, radi istine i pravde Republika Hrvatska treba odlučno poduzimati sva legitimna sredstva za obaranje onih dijelova haških i drugih optužnica i krivotvoritelja povijesti u kojima se Oluja kvalificira i kao „udruženi zločinački pothvat“ s namjerom etničkog čišćenja od srpskog stanovništva.

Stoga je naša, u prvom redu ljudska, moralna obveza čuvati povijesnu istinu o Domovinskom ratu, o njegovim blistavim vojno-redarstvenim akcijama, o istinskim herojima Domovinskoga rata, hrvatskim braniteljima, hrvatskim vojnicima, redarstvenicima, njihovim zapovjednicima. Njihovo istinsko domoljublje i iznimno junaštvo, posebno onih koji su u taj sveti cilj ugradili svoje živote i žrtvu, trebaju nam ostati trajnim nadahnućem u izgradnji Hrvatske, kakvom su je oni sanjali i kakvu zaslužuju svi hrvatski građani. 

Obilježavajući i proslavljajući današnji dan, potvrđujemo i svoju opredijeljenost i spremnost da idemo naprijed. Siguran hod kojim se Republika Hrvatska približava punopravnom članstvu u najvažnijim svjetskim političko-gospodarskim i vojno-sigurnosnim asocijacijama, daje nam za pravo tvrditi da u budućnost Hrvatske, u prvom redu, viši životni standard, kvalitetniji život i još veću sigurnost naših građana, možemo gledati s optimizmom. Takvo naše opredjeljenje je naša obveza prema sadašnjim i budućim naraštajima, ali posebno prema svima onima koji su nesebično dali svoj život i žrtvu u Oluji i cijelom Domovinskom ratu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, za Hrvatsku zadovoljnih i sretnih građana.

Hrvaticama i Hrvatima, svim građanima i državljanima Republike Hrvatske čestitam državni blagdan – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!“
 

Autor: Ured predsjednika Sabora