Predsjednik Sabora u posjetu Varšavi: Hrvatska ima punu potporu Poljske na putu u EU

Varšava - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se danas u Varšavi, drugoga dana posjeta Poljskoj, sa svojim domaćinom, predsjednikom poljskoga Senata Bogdanom Borusewiczem koji je istaknuo da Poljska čvrsto podupire dovršetak hrvatskih pregovora do kraja lipnja. "Hrvatsku smatramo partnerom i čvrsto podupiremo dovršetak pregovora do kraja lipnja", istaknuo je Borusewicz. 

Govoreći o statusu pregovora Hrvatske s EU Bebić je pojasnio kako je hrvatska Vlada donijela akcijski plan za ispunjenje preostalih uvjeta te da je on već u postupku realizacije. "U Hrvatskoj postoji široki politički konsenzus o ulasku RH u EU i ne sumnjamo da će Hrvatska ispuniti sve kriterije kako bi dugotrajan proces pregovora privela kraju, kako na korist Hrvatske tako i EU", istaknuo je Bebić. Vrlo bitnim čimbenikom u napretku Hrvatske ocjenjuje se hrvatska politika stabiliziranja odnosa sa susjedima, rekao je predsjednik poljskoga Senata, dodavši da unapređenje odnosa sa Srbijom ima pozitivno značenje za cijelu regiju. "Hrvatska je uz to zabilježila znatan napredak na području pravosuđa te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala", rekao je Borusewicz, zaključivši kako vjeruje da će Hrvatska pristupni ugovor s EU potpisati za poljskog predsjedanja Unijom. 

Bebić i Borusewicz ocijenili su da Hrvatska i Poljska imaju dobre bilateralne političke odnose bez otvorenih pitanja. Na susretu se razgovaralo i o problematici energetske sigurnosti na području cijele Europe, pri čemu Poljska izražava snažan interes za izgradnju sigurnog energetskog i transportnog pravca Baltik - Jadran, koji bi po vertikali Sjever - jug povezao Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. 

Predsjednik Sabora danas se u Varšavi sastao i s poljskim ministrom za europske poslove Mikolajem Dowgieleviszem s kojim je razgovarao o posljednjem izvješću Europske komisije o napretku Hrvatske te o mjerama koje Hrvatska namjerava poduzeti kako bi se ispunili navedeni uvjeti za završetak pregovora u navedenim rokovima. "Postoje odlučnost i politička volja, kako vlade tako i Sabora, da se ispune sva preostala mjerila kako bi se uspješno zaključili pregovori do kraja lipnja ove godine", rekao je Bebić na sastanku s Dowgieleviszem. Poljski ministar za europske poslove smatra da Hrvatska treba iskoristiti ovu godinu za dovršetak pregovora i potpisivanje Ugovora o pristupanju EU. S obzirom na to da Poljska od 1. srpnja preuzima predsjedanje EU, Dowgielevisz je istaknuo kako Poljska želi da Hrvatska do kraja godine potpiše Ugovor o pristupanju za što ima i njezinu potporu. Prvoga dana posjeta Poljskoj Bebić je posjetio Gdanjsk gdje je položio cvijeće ispred spomenika palim radnicima brodogradilišta, sudionicima prosvjeda Solidarnosti 1970. Bebić je u nedjelju posjetio i grad Sopot na Baltiku gdje se sastao s zamjenikom gradonačelnika zaduženim za razvoj i gospodarstvo Bartoszem Piotrusieviczem koji mu je predstavio poljski model javno-privatnoga partnerstva na primjeru izgradnje sopotske marine. 

U utorak, trećega dana službenog posjeta Poljskoj, predsjednik Sabora sastat će se s predsjednikom Sejma (Donjega doma Republike Poljske) Grzegorzom Schetynom te parlamentarnom skupinom prijateljstva Poljska-Hrvatska.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora