Predsjednik Sabora sudjelovao u obilježavanju 800. obljetnice Statuta Korčule

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko ocijenio je da se Hrvatska, zahvaljujući Statutu grada i otoka Korčule iz 1214. godine, svrstala među najrazvijenije europske nacije na području prava i diplomacije u razdoblju srednjeg vijeka. 

Govoreći na otvaranju znanstvenog skupa u povodu 800. obljetnice donošenja Statuta Korčule, Leko je rekao kako je ovo prigoda za sve u Hrvatskoj da razmisle kako poboljšati unutarnje društvene prilike kao i međunarodni položaj zemlje slijedeći davni korčulanski primjer.

-I Hrvatska se nalazi na važnom geostrateškom položaju gdje se presijecaju i sukobljavaju interesi moćnih i velikih sila te je kao i Korčula 1214. godine odlučna braniti svoju samostalnost i suverenost, a vjerujem da će se mnogi složiti sa mnom kako ima prostora i za bolje uređenje društvenih odnosa s ciljem razvoja zemlje, rekao je predsjednik Sabora na skupu u Korčuli. Podsjetio je kako je Korčula Statutom iz 1214. godine regulirala niz pitanja s područja kaznenog, obiteljskog, nasljednog i građanskog prava te se prikazala kao uređena društvena zajednica koja vodi brigu o dobru svojih građana, neovisno o klasnoj pripadnosti jer su propisane kazne mahom jednake za sve, bez obzira na to radi li se o plemiću ili seljaku. 

-Korčula je u 13. stoljeću bila relativno mali entitet koji se nalazio na strateški važnom prometnom pravcu. Svoj položaj, svoju autonomiju i autohtonost nastojala je braniti kombinacijom diplomacije i prava, kao i nedaleki Dubrovnik od čijih se težnji za prevlašću također morala štititi, rekao je Leko. Istaknuvši da je riječ o najstarijem hrvatskom pravnom zborniku, predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao je Korčulanima 800. obljetnicu njihova Statuta. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora