Predsjednik Sabora sudjelovao na obilježavanju 25. lipnja - Dana državnosti

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić jučer je sudjelovao u cjelodnevnom programu obilježavanja 25. lipnja – Dana državnosti.

Svečano obilježavanje Dana državnosti državni vrh započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata na zagrebačkom groblju Mirogoj. Predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i predsjednik Vlade Ivo Sanader s izaslanstvima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ravnateljstva policije položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen-obilježja "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade te Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. 

U sklopu programa obilježavanja Dana državnosti održana je i svečana sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su, uz ministre i predsjednika Vlade, sudjelovali Predsjednik Republike i predsjednik Hrvatskoga sabora. Tom je prigodom predsjednik Sabora Bebić istaknuo kako je saborska Deklaracija o samostalnosti i suverenosti prije 17 godina bila pravno utemeljenje i političko uporište za ostvarenje tisućljetne težnje hrvatskog naroda za samostalnom i suverenom državom, te dodao kako će Sabor i dalje bitno pridonositi približavanju Hrvatske Europskoj uniji usklađivanjem zakonodavstva i parlamentarnom diplomacijom u procesu ratifikacije pretpristupnih dokumenata.

Cjelodnevni program obilježavanja Dana državnosti završen je u Vukovaru svečanim postrojavanjem polaznika hrvatskih vojnih škola u vojarni 204. vukovarske brigade kao dio svečanosti završetka izobrazbe u hrvatskim vojnim školama. Čestitajući polaznicima hrvatskih vojnih škola završetak izobrazbe, predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je kako hrvatski časnici i vojnici danas sudjeluju u 16 međunarodnih mirovnih misija donoseći mir ljudima svijeta. Spomenuo se i stradanja Vukovara u Domovinskom ratu rekavši kako se na žrtvi toga grada Hrvatska država rodila poput feniksa. Također se založio da pravda stigne sve zločince ocijenivši kako je bez pravde teško graditi mir. 

Uoči svečanosti, predsjednici Republike, Vlade i Sabora položili su vijence i zapalili svijeće podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari te spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Autor: Internet redakcija/Hina