Predsjednik Sabora sastao se s predsjednikom Odbora za europska pitanja češkog Senata Janom Bauerom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se u srijedu s predsjednikom Odbora za europska pitanja Senata Češke Republike Janom Bauerom koji boravi u radnom posjetu Hrvatskom saboru tijekom kojeg će se sastati i s Nacionalnim odborom, Odborom za vanjske poslove i Odborom za međuparlamentarnu suradnju.

Sastanku su, uz predsjednika Sabora, prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i predsjednica Odbora za razvoj i obnovu i voditeljica Hrvatsko-češke skupine prijateljstva Zdenka Čuhnil. Središnje teme sastanka bile su završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om i proširenje bilateralne suradnje Hrvatske i Češke na regionalnu razinu.

"Vjerujem da je Hrvatska, nakon dugih i teških pristupnih pregovora s Europskom unijom, nadomak njihovu završetku. I Hrvatski sabor je svojim zakonodavnim aktivnostima tijekom tog procesa dao izniman doprinos", rekao je Bebić. "Češka u punoj mjeri podržava ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Hrvatska i Češka dijele mnoge sličnosti koje nas povezuju. To je i razlog zašto češka javnost vrlo zainteresirano prati završnu fazu hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuo je Bauer.

Zahvalivši Baueru na dosadašnjoj podršci Češke Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, Bebić je pozdravio proširenje dobre bilateralne suradnje dviju zemalja na regionalnoj razini, a u okviru Regionalnog partnerstva, Dunavske strategije te Višegradske skupine. "Važnost regionalnog dijaloga vidljiva je i na području osmišljanja energetskih strategija, rekao je Bebić. Ocijenivši kako približavanje punopravnog članstva Hrvatske u Uniji potiče i sve intenzivniju međuparlamentarnu suradnju, Bebić je istaknuo potrebu za razmjenom znanja i iskustava u pogledu osnažene uloge i ovlasti nacionalnih parlamenata unutar Unije sukladno Lisabonskom ugovoru.

Autor: Ured predsjednika Sabora