Predsjednik Sabora sastao se s armenskim predsjednikom Seržom Sargsjanom

Erevan - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić s izaslanstvom sastao se s predsjednikom Republike Armenije Seržom Sargsjanom.

Na susretu se razgovaralo o bilateralnim odnosima između Hrvatske i Armenije i rješavanju pitanja sukoba u Nagorno Karabahu. Sargsjan je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Armenije u protekle dvije godine čemu bi u studenom ove godine dodatno trebao pridonijeti i službeni posjet predsjednika RH Ive Josipovića.

Hrvatska podupire ambicije Armenije za približavanjem euroatlantskim integracijama, rekao je Bebić, a Sargsjan će razmotriti mogućnost da Armenija u svoje ciljeve za proces pristupanju europskim integracijama uključi hrvatske stručnjake. Sargsjan je izvijestio saborsko izaslanstvo o statusu pregovora o rješavanju sukoba u Nagorno Karabahu između Armenije i Azerbajdžana izrazivši stajalište kako Armenija podržava načela rješenja spora u okviru skupine Minsk koja djeluje pod okriljem OESS-a. Bebić je izrazio podršku prevenciji sukoba i mirnom rješenju spora.

Bebić se zanimao i za status pregovora Armenije i Turske o normalizaciji odnosa. Sargsjan je rekao da su protokoli o uspostavi diplomatskih odnosa između dviju zemalja trenutačno zamrznuti zbog nespremnosti Turske da ih ratificira. Turska pitanje normalizacije odnosa usko povezuje s pitanjem genocida nad Armencima u prvom svjetskom ratu, dok Armenija zastupa stav kako je riječ o dva odvojena pitanja.

Susretom s armenskim predsjednikom, izaslanstvo Hrvatskoga sabora završilo je svoj posjet Armeniji te je u poslijepodnevnim satima doputovalo u glavni grad Gruzije Tbilisi gdje će se tijekom sutrašnjeg dana sastati s predsjednikom gruzijskog parlamenta Davidom Bakradzeom, predsjednikom vlade Nikolozom Gilaurijem, potpredsjednikom vlade i državnim ministrom za europske i euroatlantske integracije Giorgijem Baramidzeom te patrijarhom cijele Gruzije Ilijom II.

Autor: Ured predsjednika Sabora