Predsjednik Sabora Reiner uputio čestitku u povodu Svjetskoga dana slobode medija

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u povodu Svjetskoga dana slobode medija uputio je čestitku svim medijskim djelatnicima i novinarskim udrugama:

''Želim od sveg srca podržati Svjetski dan slobode medija kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda 3. svibnja 1993. godine. Cilj obilježavanja Dana slobode medija promicanje je slobode izražavanja i podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Obilježavanjem ovoga dana želim snažno podržati slobodu medija i njihovu neovisnost te istaknuti njihov velik utjecaj na pučanstvo iz čega proizlazi i velika odgovornost za svaku izrečenu ili napisanu riječ. Smatram da treba razvijati svijest o važnosti medija jer je sloboda medija u svijetu posljednjih deset godina pala na najnižu razinu prema izvješću američke nevladine udruge „Freedom House“. Istaknuo bih stoga odgovornost čitavog društva koje se mora zalagati za slobodu medijskog izražavanja, ali koja se mora odraziti u korektnom odnosu prema onome o kome ili čemu izvještavaju. Ravnoteža je ključna riječ i rješenje kad težimo medijskoj slobodi, sigurnosti i korektnosti, posebice u digitalnome dobu.

Uime Hrvatskoga sabora i u svoje ime svim medijskim djelatnicima čestitam Svjetski dan slobode medija."

Autor: Ured predsjednika Sabora