Predsjednik Sabora Reiner sudjelovao na svečanosti obilježavanja Svjetskoga dana Roma

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je na svečanome obilježavanju Svjetskoga dana Roma u zagrebačkome Muzeju Mimara. Naime, prvi Svjetski kongres Roma održan je 8. travnja 1971. u Londonu, na kojemu su ustanovljene romska zastava, himna i službeni jezik.

-Tolerancija, uzajamno poštovanje, dijalog i suradnja obilježja su slobodnog, naprednog društva, a Hrvatska mora biti slobodno i napredno društvo. Hrvatska se Ustavnim zakonom o ljudskim pravima i slobodama te o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina već u prvim danima uspostave demokratskog sustava i s prvim koracima u samostalnost opredijelila za punu zaštitu pripadnika nacionalnih manjina koje žive na njezinu tlu. Neravnomjeran razvitak jedne skupine društva te zanemarivanje drugih skupina društva nijednoj državi, kao što znamo iz povijesti, nije donijelo nikada ništa dobro. Problemi s kojima se suočava romska manjina u Hrvatskoj djelomice su i problemi hrvatskoga društva u cjelini – u prvom redu visoka nezaposlenost te nizak životni standard i siromaštvo - pa su i s tog aspekta sve predrasude prema Romima potpuno deplasirane, istaknuo je predsjednik Sabora. 

Na svečanosti su dodijeljene brojne nagrade i priznanja, među kojima i jedanaest posthumnih priznanja istaknutim članovima romske zajednice, dok je godišnja nagrada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ uručena rektoru zagrebačkoga sveučilišta Damiru Borasu.

Svečano obilježavanje Svjetskoga dana Roma organizirali su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Udruga za bolji život Romkinja „Traipe“ te predsjednici i predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vijeća romske nacionalne manjine.

Autor: Ured predsjednika Sabora