Predsjednik Sabora Reiner posjetio Islamski centar Zagreb

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s muftijom Azizom ef. Hasanovićem, predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Reiner je u razgovoru zahvalio muftiji Hasanoviću na angažmanu u programu obuke hrvatskih vojnika koji sudjeluju u mirovnim misijama u svijetu te istaknuo njegov doprinos uspješnosti rada Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj koji uvelike pomaže hrvatskim gospodarstvenicima u razvoju suradnje s islamskim zemljama.

Na sastanku se nadalje razgovaralo o programu obilježavanja 100. obljetnice pravnoga i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj nad kojim je Predsjedništvo Hrvatskoga sabora preuzelo pokroviteljstvo.

Muftija Hasanović upoznao je predsjednika Sabora sa svojom inicijativom koju je ponudio europskim zemljama, a kojom predlaže prihvaćanje modela islamske zajednice u Hrvatskoj. Hrvatski model mogao bi poslužiti kao temelj za rješavanje nagomilanih međuvjerskih i međuetničkih problema i tenzija, mišljenja je muftija Hasanović. Jednako tako predlaže da se takav model u islamskome svijetu primijeni na kršćane.

U sklopu posjeta Islamskomu centru predsjednik Sabora Reiner u Memorijalnome je parku minutom šutnje odao počast palim braniteljima iz redova bošnjačkoga naroda, zahvalivši na njihovu sudjelovanju u Domovinskome ratu, u kojemu je život izgubilo njih 1180.

Autor: Ured predsjednika Sabora