Predsjednik Sabora razgovarao s predsjednikom srbijanske Narodne skupštine Oliverom Dulićem

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks priredio je radnu večeru za predsjednika Narodne skupštine Srbije Olivera Dulića s kojim je razgovarao o parlamentarnoj suradnji dviju zemalja. 

"Za cijeli jugoistok Europe vrlo je važno da se odnosi između Hrvatske i Srbije razvijaju na najvišim demokratskim standardima, pa je prvi susret predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Narodne skupštine Srbije dobar početak uspostave parlamentarnih odnosa između dviju zemalja", rekao je predsjednik Sabora u izjavi za novinare uoči početka radne večere s predsjednikom srbijanske Skupštine i članovima parlamentarnoga izaslanstva. "Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije presudni su za 
budućnost ovoga dijela Europe, kao što su to bili i u prošlosti", rekao je Šeks, naglasivši kako pouke iz prošlosti moraju biti putokaz i jednoj i drugoj zemlji na putu u budućnost.

Šeks je kazao kako je sa srbijanskim kolegom razgovarao o brojnim aspektima međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije, pri čemu je dominiralo pitanje kako dva parlamenta mogu pomoći objema zemljama na putu u EU i NATO. Šeks je Duliću ponovio potporu koju Hrvatska daje Srbiji kako bi što prije ušla u eurointegracije i dodao kako se raduje budućim susretima predsjednika odbora dvaju parlamenata.

Oliver Dulić izrazio je zadovoljstvo susretom i, kako je rekao, korektnim razgovorom s predsjednikom Hrvatskog sabora, zahvalivši mu što je našao vremena za susret s njime, iako je Sabor u ljetnoj stanci, a Hrvatska "praktično u predizbornoj kampanji". Dodao je kako je razgovor bio usredotočen na nekoliko inicijativa koje bi trebale pridonijeti unapređivanju suradnje između parlamenata dviju zemalja.

Dvojica sugovornika razmijenila su stajališta o inicijativi da CEFTA dobije parlamentarnu dimenziju koja bi pridonijela snažnijem 
gospodarskom razvoju i sigurnijem koraku regije prema eurointegracijama, ali najvažnije je, rekao je Dulić, što bi to pridonijelo "izgradnji temelja novih odnosa koji se moraju uspostaviti unutar regije". "Ti se odnosi ne bi temeljili ni na kakvim modelima iz prošlosti, već na racionalnom pristupu u cilju ispunjavanja gospodarskih interesa naših zemalja i zaštite nacionalnih manjina u njima", kazao je Dulić, dodajući da je dogovoreno da izaslanstvo Narodne skupštine Srbije doputuje u službeni posjet Hrvatskoj, na kojemu će se moći provoditi u djelo sve ono što je načelno dogovoreno tijekom kratkoga razgovora sa Šeksom.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina