Predsjednik Sabora primio u nastupni posjet veleposlanika Ruske Federacije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je u nastupni posjet veleposlanika Ruske Federacije u RH Mihaila Konarovskoga.

Veleposlanik je istaknuo kako je Rusija iskreno opredijeljena za razvoj političkih i gospodarskih odnosa s Hrvatskom, što se očituje u cijelom nizu zajedničkih projekata čija će realizacija pridonijeti produbljivanju postojeće suradnje. Pritom je posebno istaknuo nedavne razgovore dviju zemalja u Moskvi o modalitetima podmirivanja klirinškog duga, te projektu Družba Adria. S obzirom na potencijal, naglašena je potreba za jačanjem gospodarske suradnje dviju zemalja i povećanjem robne razmjene. U tom kontekstu, važnom je ocijenjena uloga Međuvladine rusko-hrvatske komisije za gospodarsko-trgovinske odnose i znanstveno-tehničku suradnju. Veleposlanik je izvijestio kako za ovogodišnji jesenski Zagrebački velesajam ruska strana priprema sadržajan kulturni program te sudjelovanje brojnih ruskih tvrtki.

Predsjednik Šeks ukratko je upoznao veleposlanika s najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima RH i dinamikom približavanja Europskoj uniji, naglasivši kako Republika Hrvatska do 2007. želi ispuniti sve potrebne uvjete za pristupanje EU. Vlada je također opredijeljena za razvijanje dobrosusjedskih odnosa, što može biti važan generator stabilnosti u cijeloj regiji. 

U okviru razgovora o rusko-hrvatskoj parlamentarnoj suradnji, predsjednik Šeks je informiran kako je u ruskoj Dumi u tijeku postupak formiranja rusko-hrvatske skupine prijateljstva. Oba su sugovornika izrazila nadu da će dvije skupine uskoro uspostaviti neposredne međusobne kontakte, što će pridonijeti intenziviranju interparlamentarnog dijaloga. Predsjednik Šeks je izvijestio kako je uputio poziv predsjedniku ruske Dume Grizlovu da dođe u uzvratni posjet Hrvatskoj, te se zauzeo za intenziviranje suradnje između parlamentarnih odbora za vanjsku politiku i gospodarstvo. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora