Predsjednik Sabora primio stalnog izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobodu

Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas zastupnika u Europskom parlamentu Hannesa Swobodu koji je u radnom posjetu Republici Hrvatskoj, prvi put u ulozi stalnog izvjestitelja za Hrvatsku. 

Izrazivši zadovoljstvo što je Hannes Swoboda došao u svojstvu stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku, predsjednik Sabora je stalnog izvjestitelja obavijestio o imenovanju 15 zastupnika Hrvatskog sabora i njihovih zamjenika u Zajednički parlamentarni odbor s Europskim parlamentom. Istaknuo je da Hrvatski sabor ubrzano radi na definiranju svoje uloge u pregovorima s EU, a intenzivno se nastavlja i rad na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim na temelju nacionalnog programa priključenju EU. Predsjednik Šeks je izrazio nadu da će termin početka pregovora biti utvrđen do kraja ove godine za rano proljeće sljedeće godine te je istaknuo da je plan Hrvatske ispunjenje svih kriterija do 2007. godine kako bi bila spremna za ulazak u EU.

Stalni izvjestitelj Swoboda je rekao kako imenovanje izvjestitelja za Hrvatsku pokazuje da je Europska unija otvorena za primitak Hrvatske u svoje članstvo, a to je ujedno priznanje za rad hrvatske vlade i Sabora. Pohvalio je Hrvatski sabor koji je shvatio svoju odgovornost da ne smije kočiti integracijske procese, već mora biti pogonska snaga, čime pruža pozitivan primjer parlamentima u regiji. Stalni je izvjestitelj izrazio uvjerenje da Europska unija može biti osnažena primitkom novih članica, pogotovo što su učvršćenje mira, stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Europe jedan od najvažnijih ciljeva EU.

Govoreći o važnosti uloge parlamenata u regionalnoj suradnji predsjednik Šeks je stalnog izvjestitelja obavijestio o netom završenom posjetu Bosni i Hercegovini kojoj Republika Hrvatska daje punu potporu u pristupanju Partnerstvu za mir i zaključenju procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Predsjednik Sabora je izvijestio o koracima koji su učinjeni u reformi državne uprave i pravosuđa te o stanju ukupnih odnosa sa Slovenijom istaknuvši da je Republika Hrvatska spremna prihvatiti rezultate arbitraže u vezi s razgraničenjem na moru.

Autor: Ured predsjednika Sabora