Predsjednik Sabora primio predstavnike Hrvatskoga kulturnog društva Napredak - Zagreb

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predsjednika Hrvatskoga kulturnog društva Napredak - Zagreb Tomislava Dubravca i dopredsjednika Vinka Kraljevića, koji su ga upoznali s dosadašnjim aktivnostima Društva i planovima za ovu godinu.

Podsjetili su da je HKD Napredak prošle godine bio aktivno uključen u skupljanju pomoći poplavljenim područjima u Hrvatskoj i BiH, nastavljeno je stipendiranje učenika, organizirane su znanstvene tribine o aktualnim temama poput 100. obljetnice sarajevskoga atentata i izbijanja Prvoga svjetskog rata, monetizaciji autocesta, eboli, održani su božićni i uskršnji koncerti i sl.

U 2015. godini, među ostalim, u planu je obilježavanje 40. godišnjice smrti nobelovca Ive Andrića koji je bio i stipendist Napretka. Tim povodom bit će objavljen zbornik radova o Andriću. Najavljuju i znanstvene tribine u povodu 150. obljetnice rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića, tribinu o još jednom nobelovcu i stipendistu Društva Vladimiru Prelogu kao i o drugim znamenitim članovima Društva. 

HKD Napredak osnovan je 1902. godine u Sarajevu. Glavna podružnica Zagreb djelovala je od 1907. do 1949. godine te je njezin rad obnovljen 1992. godine. Udruga je značajna poveznica Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali i drugim zemljama. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora