Predsjednik Sabora primio predsjednika vlade Slovačke Republike Mikulaša Dzurindu

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predsjednika Vlade Slovačke Republike Mikulaša Dzurindu u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Šeks je u ime svih zastupnika Hrvatskog sabora iskreno zahvalio Slovačkoj Republici na svesrdnoj potpori Hrvatskoj od samih početaka hrvatskog puta prema EU, a posebno u presudnim trenucima, kada Vijeće ministara EU donosilo  odluku o početku pregovora između Hrvatske i EU. Naglasio je da Hrvatska visoko cijeni činjenicu što je upravo slovački premijer bio supotpisnik pisma desetorice europskih premijera upućenog engleskom premijeru Tonyju Blairu, u kojem je zatražen bezuvjetan početak pregovora s Republikom Hrvatskom.

Premijer Dzurinda je istaknuo da je u tim presudnim trenucima za Hrvatsku, "…bilo potrebno puno volje, strpljenja i upornosti pravih prijatelja, te da je sada najvažnije da smo pobijedili". Naglasio je da je pred Hrvatskom sada složeno razdoblje pregovaranja te da će Hrvatska i u toj fazi morati pokazati visok stupanj spremnosti i sposobnosti. Otvoreno je ponudio Hrvatskoj svoja bogata i pozitivna iskustva iz pregovaračkog procesa, najavivši da će u tom smislu ponovo okupiti slovački pregovarački tim koji bi hrvatskim kolegama prenijeli dragocjena iskustva i znanja.

Zahvalivši na ponuđenoj pomoći, predsjednik Hrvatskog sabora je iskazao interes za ulogu koju je slovački parlament imao u praćenju i nadzoru procesa pregovaranja, posebno kada je riječ o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora