Predsjednik Sabora primio predsjednika vanjskopolitičkog odbora slovačkog parlamenta

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Slovačke Republike Jána Figela u okviru njegovoga službenog posjeta Republici Hrvatskoj.  

Predsjednik Šeks čestitao je Slovačkoj na velikom uspjehu u realizaciji strateških vanjskopolitičkih ciljeva, te izrazio nadu da će dvije zemlje uspostaviti intenzivnu razmjenu mišljenja i iskustava iz procesa približavanja EU i NATO-u. Ostvarena razina političke bilateralne suradnje ocijenjena je iznimno dobrom, o čemu svjedoče brojni ostvareni susreti na svim razinama vlasti. Izraženo je zadovoljstvo i razvijenom parlamentarnom suradnjom, čijem će daljnjem jačanju pridonijeti i predstojeći posjet predsjednika Parlamenta Slovačke Republike u lipnju ove godine. Predsjednik Šeks naglasio je kako i slovačka nacionalna manjina u Hrvatskoj predstavlja važan most prijateljstva i suradnje između dviju zemalja. Iskazana je potpora slovačkoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za 2006-2007. godinu, kao i nada da će Slovačka poduprijeti hrvatsku kandidaturu za 2008.-2009. godinu.   

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovačkog parlamenta čestitao je Hrvatskoj na dobivanju pozitivnog avisa Europske komisije, ocijenivši ga važnim ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu regiju. U tom kontekstu, izrazio je uvjerenje da će u lipnju ne samo Slovačka, već i ostale članice EU, poduprijeti hrvatsko dobivanje statusa kandidata i početak pregovora o pristupanju. Istaknuvši kako je proces približavanja EU vrlo opsežan posao, u kojem moraju zajednički sudjelovati i Vlada i parlament, pozdravio je postojeći konsenzus vladajuće stranke i opozicije o hrvatskim integracijskim ciljevima.   

Kao važan oblik suradnje dviju zemalja spomenuti su i gospodarski odnosi. Naglašena je potreba za njihovim daljnjim intenziviranjem, budući da je postojeća razina još uvijek ispod realnih mogućnosti. Ocijenjeno je kako će pozitivnu ulogu za jačanje međusobnih kontakata imati izgradnja cestovne infrastrukture i realizacija drugih konkretnih projekata. 

Autor: Ured predsjednika Sabora