Predsjednik Sabora primio predsjednika norveškog parlamenta Jaglanda

Zagreb - Hrvatskoj je mjesto u Europi, kojoj je uvijek i pripadala, a Norveška posebno cijeni njezinu konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu u regiji, izjavio je predsjednik norveškog parlamenta Thorbjørn Jagland nakon susreta s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem.

"Hrvatska se vraća Europi, gdje je uvijek i pripadala, i transatlantskim integracijama", kazao je Jagland čija je zemlja, kako je kazao Bebić, "uvijek poticala pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u". Norveška je bila među prvim zemljama koja je ratificirala i Protokol o pristupanju RH NATO-u, a Bebić je istaknuo da ta zemlja najviše pridonosi problemu razminiravanja Hrvatske.

Predsjednik norveškoga parlamenta posebice je izrazio zadovoljstvo konstruktivnom i stabilizirajućom ulogom Hrvatske u regiji. "Hrvatska je model zemlje koja je prešla iz teškog razdoblja u mirnodopski razvoj", kazao je Jagland. Kao predstavnik zemlje koja je do sada, "politički i gospodarski", uložila puno u cijelu regiju, istaknuo je da je Norveškoj izuzetno važno kako se Hrvatska razvija i utječe na svoje susjedstvo. "Ono što vi ovdje radite i nama je vrlo važno", kazao je Jagland.

Što se suradnje dviju zemalja tiče, Jagland je kazao da vidi veliki potencijal, osobito u pomorskom sektoru, očuvanju pomorskih resursa, pomoći Hrvatskoj u uspostavi učinkovite obalne straže, kao i na području turizma. Hrvatsku godišnje posjeti oko 100.000 norveških turista, a i sam je predsjednik parlamenta jedrio u ovim, kako je rekao, "predivnim vodama" od Splita do Dubrovnika. "Jedrio sam po mnogim morima, ali to je bilo predivno", rekao je Jagland.

Bebić je ocijenio da dvije zemlje uživaju "sustavnu i dugotrajnu suradnju". Svog je gosta podrobno izvjestio o hrvatskom pregovaračkom procesu, potezima i očekivanjima hrvatske vlade glede pristupa EU. Iako sama nije članica Unije, Norveška je kroz razne oblike konkretne pomoći od prvih trenutaka podupirala put Hrvatske u EU. Predsjednik Sabora je podsjetio i na dobre gospodarske odnose, spomenuvši zajedničke gospodarske projekte u Varaždinu i Šibeniku te izrazio uvjerenje da će dvije zemlje još intenzivnije surađivati na parlamentarnom planu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina