Predsjednik Sabora primio jordanskog premijera

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio je predsjednika Vlade Hašemitske Kraljevine Jordan Faisala el-Fayeza u okviru njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. 

Bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su izvrsnima, bez otvorenih pitanja, a dodatno su intenzivirani u nekoliko zadnjih mjeseci uzajamnim posjetima dužnosnika na najvišoj razini. Uz odlične političke odnose, posebno je istaknuta potreba za razvojem gospodarskih veza, a kao moguća područja suradnje navedeni su industrija nafte i plina, turizam, infrastrukturni projekti, mogućnost zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja te korištenje luka i slobodnih zona. U tom kontekstu, predsjednik Šeks pozdravio je predviđeno osnivanje Zajedničkog mješovitog odbora za gospodarsku i trgovinsku suradnju. 

Sugovornici su razmijenili stajališta i o trenutačnom sigurnosnom stanju na Bliskom istoku, posebno u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom i iračkom krizom. Kako je istaknuo predsjednik Šeks, Hrvatska podupire mirno i pravedno političko rješenje koje će omogućiti uspostavu trajnog mira i sigurnosti na tom području. Hrvatska je strana prije svega zainteresirana za sudjelovanje u gospodarskoj obnovi Iraka, dok bi se eventualni angažman hrvatskih oružanih snaga u Iraku mogao ostvariti samo uz mandat UN-a i odobrenje Hrvatskoga sabora.  

Jordanskoj je strani upućena zamolba za potporu kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u sezoni 2008.-2009. Obje su strane iskazale zadovoljstvo i predviđenim intenziviranjem parlamentarne suradnje između dviju zemalja, što bi se trebalo konkretizirati službenim posjetom predsjednika Šeksa Jordanu na već primljeni poziv predsjednika Zastupničkog doma Hašemitske Kraljevine Jordan. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora