Predsjednik Sabora primio alžirskog ministra vanjskih poslova Medelcija

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se s ministrom vanjskih poslova Alžirske Narodne Demokratske Republike Mouradom Medelcijem s izaslanstvom.

Na susretu, kojemu je prisustvovala i predsjednica Nacionalnog odbora i članica Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Vesna Pusić, razgovaralo se o bilateralnim odnosima uključujući gospodarsku suradnju. "Hrvatska je otvorena za jačanje i produbljivanje bilateralnih odnosa u svim područjima, od politike i gospodarstva do kulture i turizma", rekao je predsjednik Sabora, dodavši kako smatra da je potencijal u području gospodarskih odnosa između Hrvatske i Alžira nedovoljno iskorišten. Dosadašnja robna razmjena između Hrvatske i Alžira je skromna, sa suficitom na hrvatskoj strani. Godine 2009. ostvarena je robna razmjena u iznosu od 20,6 milijuna američkih dolara, s tim da je hrvatski izvoz iznosio 19,8 milijuna američkih dolara. Korištenjem luka Rijeka i Ploče pruža se mogućnost da alžirske robe brže stignu na tržišta zemalja Srednje i Jugoistočne Europe, istaknuo je predsjednik Sabora te dodao kako je suradnja moguća i na područjima izgradnje infrastrukture (cestovne, željezničke, vodnog gospodarstva), brodogradnje, remonta brodova i rekonstrukciji brodogradilišta, energetike, prehrambene industrije, poljoprivrede te na području razminiranja.

Tijekom susreta alžirski ministar vanjskih poslova Medelcia izvijestio je predsjednika Hrvatskog sabora Bebića kako je Alžir započeo provoditi treći petogodišnji plan za obnovu svog gospodarstva, za što je rezervirano 300 milijardi američkih dolara. U okviru plana predviđena su i sredstva za izgradnju infrastrukture i vodoprivrede, pri čemu Alžir čvrsto računa i na hrvatske tvrtke. "Današnji cilj Alžira je diversificirati i umnožiti izvore bogatstva i gospodarske mogućnosti te povećati poslove s ugljikovodicima, poljoprivredom, raznim vrstama industrije uključujući brodogradilišta i turizam", naglasio je Medelcia, dodavši da je za ostvarenje tog cilja među ostalim potrebno ostvariti novo i čvrsto partnerstvo s Hrvatskom.

Vesna Pusić ukratko je izvijestila alžirsko izaslanstvo o napretku pregovora s Europskom unijom te izrazila nadu kako će Hrvatska u lipnju 2011. godine zaključiti pregovore. "Hrvatska se uvelike transformirala kroz proces pristupanja Europskoj uniji, što nam je bio i cilj, a sastavni dio tog procesa je i sudjelovanje Hrvatske u velikim europskim projektima koji bi mogli pridonijeti suradnji između Hrvatske i Alžira, poput izgradnje željezničke infrastrukture između Luke Rijeka i Budimpešte te od slovenske do srpske granice, ali i projekta navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta", zaključila je predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora