Predsjednik Sabora održao susrete s državnim dužnosnicima Gruzije

Tbilisi – Susretom s predsjednikom gruzijskog parlamenta Davidom Bakradzeom, predsjednik Sabora Luka Bebić s izaslanstvom koje čine zastupnici Ana Lovrin, Josip Leko i Danica Hursa, započeo je svoj službeni posjet Gruziji. Tijekom dana saborsko izaslanstvo se sastalo i s predsjednikom gruzijske vlade Nikom Gilaurijem te potpredsjednikom vlade i državnim ministrom za europske i euroatlantske integracije Giorgijem Baramidzeom.

Na sastancima s visokim gruzijskim dužnosnicima izražen je snažan interes Gruzije za hrvatska iskustva na putu prema NATO-u i EU čijom članicom Gruzija nastoji postati. Gruzija trenutačno pregovara o Sporazumu za pridruživanje i stabilizaciju, a prioritete vidi u sklapanju za Gruziju povoljnog Trgovačkog sporazuma te viznog režima s Europskom unijom. Gruzija smatra kako bi joj na svim tim područjima iskustvo Hrvatske bilo od velike koristi. Stoga je izražena zajednička ocjena kako bi unaprjeđenje parlamentarne suradnje, uključujući suradnju na razini skupina prijateljstva Hrvatske i Gruzije, kao i sklapanje međudržavnih ugovora te razmjena posjeta državnih i gospodarskih izaslanstava, bio dobar smjer razvoja bilateralnih i gospodarskih odnosa. U tom smislu je za ljeto najavljen posjet gruzijskog parlamentarnog izaslanstva Hrvatskoj.

U izjavi za medije nakon sastanka hrvatskog i gruzijskog predsjednika parlamenta, Bakradze je rekao kako je Hrvatska moderna zemlja koja unatoč kompliciranom regionalnom okruženju i ratu, iz kojeg je tek nedavno izašla, postala članicom NATO-a te da će uskoro postati članicom EU-a. „Tim putem ide i Gruzija. Stoga želimo podijeliti iskustva Hrvatske i ono što je Gruzija po tom pitanju dosad učinila. Drago nam je što ćemo unaprijediti naše odnose na parlamentarnoj razini te s tim ciljem posjetiti Hrvatsku“, zaključio je Bakradze.

U svom obraćanju medijima, predsjednik Hrvatskoga sabora Bebić rekao je: „Hrvatska uskoro završava svoje pregovore s EU-om. Stoga nam je drago pomoći svojim prijateljima razmjenom iskustava stečenih na tom putu. Gruziji želimo što skorije intenziviranje pregovora s Unijom. I hrvatsku i gruzijsku prošlost obilježile su teške borbe za nezavisnost i demokraciju, a zajedničku budućnost nam obilježava težnja za ulaskom u euroatlantske integracije. Tu ćemo se i nadalje podržavati, a kada Hrvatska uđe u članstvo EU-a, Gruzija će imati sigurnog i stabilnog prijatelja u okviru europske obitelji.“

Tijekom susreta s gruzijskim dužnosnicima, predsjednik Sabora je po pitanju statusa Abhazije i Južne Osetije izrazio stajalište kako RH podržava deklaraciju Europske unije koja podupire prevenciju i mirno rješenje sukoba uz očuvanje teritorijalne cjelovitosti Gruzije. Ujedno je istaknuta zajednička ocjena kako RH i Gruzija imaju dobre, ali nedovoljno razvijene bilateralne i gospodarske odnose koji bi se potpisivanjem odgovarajućih gospodarskih sporazuma mogli unaprijediti. Zaključeno je kako gospodarski potencijali uvelike nadmašuju dosadašnje pokazatelje suradnje, uključujući trgovinsku razmjenu, koja je u 2010. godini iznosila 14,9 milijuna američkih dolara. Govoreći o mogućnostima gospodarske suradnje, Bebić je istaknuo iskustvo hrvatskih tvrtki na području izgradnje infrastrukturnih projekata poput autocesta, hidroelektrana, turističkih objekata i sl. „Hrvatske tvrtke su dobrodošle u Gruziju i pozivamo ih da se jave na naše tendere“, naglasio je potpredsjednik gruzijske vlade Baramidze tijekom susreta s Bebićem.

Prije svršetka službenog posjeta Gruziji, saborsko izaslanstvo će se u četvrtak susresti i s patrijarhom cijele Gruzije Ilijom II. te zamjenikom ministra vanjskih poslova.

Autor: Ured predsjednika Sabora