Predsjednik Sabora na svečanom obilježavanju Dana Virovitičko-podravske županije

U Virovitici je svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije, 260. obljetnica ponovne uspostave Virovitičke županije i 157. obljetnica od Obnoviteljske skupštine Virovitičke županije.  Proslavi su bili nazočni i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar obrane Berislav Rončević i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Od 1996. dan ove županije obilježava se u spomen na Obnoviteljsku skupštinu tadašnje Virovitičke županije, održanu 1848. u Virovitici, kojoj je bio nazočan i ban Josip Jelačić i na kojoj je izvršena restauracija hrvatskog činovništva, a Županijska skupština Virovitičke županije stala pod hrvatski stijeg. 

Govoreći o značaju Virovitičko-podravske županije, predsjednik Sabora Vladimir Šeks poručio je kako ne treba nasjedati slatkorječivim frazama i pristati stopiti se u veću regionalnu organizaciju. "Neće to biti iskorak u napredak, kako neki obećavaju. Riječ je o nesigurnom i nečasnom putu kojim se želi stvoriti samo jedan novi veliki pašaluk", rekao je Šeks. 

Vladimir Šeks je nakon svečane sjednice Županijske skupštine otkrio spomen-ploču u čast velikih obljetnica - 260. godina upravnih reformi Marije Terezije i 157. obljetnice Obnoviteljske skupštine Virovitičke županije, a zatim je  županu Zvonimiru Šimiću uručio zlatnu paketu Hrvatskog sabora

Odgovarajući na pitanja novinara o verbalnoj prijetnji Hrvoja Petrača premijeru Ivi Sanaderu, Šeks je rekao kako to upućuje na stanje 
svijesti ljudi koji su došli u sukob sa zakonom i misle da na taj način mogu promijeniti sudske odluke. "Nije bilo nikakvog obećanja predsjedniku Sudskog vijeća da će biti postavljen za predsjednika Županijskog suda ako donose osuđujući presudu i uistinu su neshvatljive i nerazumljive takve izjave, osim kao izraz jednog potpunog prezira prema hrvatskoj državi i njezinu pravnom sustavu", rekao je Šeks. (HS/Hina) 
 

Autor: HS/Hina