Predsjednik Sabora Luka Bebić u prigodi Dana arhiva otvorio izložbu "Vjerni unuci slavnih pradjedova"

Zagreb - Svečanim programom Hrvatski državni arhiv proslavio je danas Dan arhiva, a tim povodom će iduća četiri dana otvoriti svoja vrata građanima za razne aktivnosti i događanja. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić otvorio je tom prigodom izložbu "Vjerni unuci slavnih pradjedova" povodom 150. obljetnice jednog od najznamenitijih i najpoznatijih zasjedanja Hrvatskoga sabora, na kojemu se raspravljalo o odnosu Hrvatske i Ugarske, Hrvatske i Austrije te o pitanju sjedinjenja Dalmacije s Hrvatskom i Slavonijom. Izložba dokumenata o Saboru, koji je ostao zapamćen i po utemeljenju brojnih prosvjetno-kulturnih ustanova te rješavanju pitanja infrastrukture, bit će otvorena u idućih mjesec dana. Kao ono što bi suvremeni saborski zastupnici mogli naučiti od tadašnjeg Sabora, Bebić vidi u tome da se polemike trebaju rješavati "na kulturan i dostojanstven način". Podsjetio je da je ono što je bilo zaključeno na tom zasjedanju, danas ustavno-pravno utemeljeno i riješeno. Ono što su oni navijestili, mi smo pretočili u ustavne norme i praksu, dodao je.

Na svečanosti su predstavljene nove web stranice HDA s novim vizualnim sadržajima i suvremenim pristupom informacijama, a obilježeno je i pet godina postojanja ARHiNET-a, mrežnog informacijskog sustava za opis, obradu i upravljanje arhivskim gradivom. Ministar kulture Jasen Mesić zahvalio je svima koji rade u arhivskoj struci što su, istaknuo je, našli znanja i snage da i u vremenima kad manjka novca, drže struku na visokoj razini te da iz odobrenih programa izvuku najviše za svoju struku. 

Govoreći o prošlogodišnjim aktivnostima Arhiva, ravnatelj HDA Stjepan Ćosić je rekao kako je zamjenom tradicionalnog načina rada novom metodologijom znatno povećana učinkovitost u sređivanju i opisu fondova i zbirki. Kao jedan od najvažnijih ciljeva djelatnosti Arhiva izdvojio je zaštitu i poboljšanje čuvanja i evidentiranja gradiva koje se nalazi kod stvaratelja i imatelja. Napomenuvši kako se stručni nadzor bez izobrazbe pokazao neučinkovitim, a ni jedan od sadašnjih obrazovnih programa u Hrvatskoj ne nudi specijalistički okvir za osposobljavanje i usavršavanje za upravljanje dokumentacijom, Ćosić je izvijestio da Arhiv radi na oblikovanju takva programa koji bi se mogao predstaviti na proslavi Dana arhiva za godinu dana. Po njegovim riječima, porastao je i broj korisnika Arhiva, čitaonice posjećuje više od 40 istraživača na dan, a mrežne stranice više od 80.000 posjetitelja.

Hrvatski državni arhiv dodijelio je danas i dva tradicionalna priznanja: Csaba Reisz, donedavni ravnatelj Mađarskog državnog arhiva za dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku suradnju dobio je priznanje za vanjskog suradnika, a Snježana Ivanović, pročelnica Odjela za zaštitu i obradu arhivskog gradiva u HDA, za zapažena postignuća u protekloj godini.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina