Predsjednik Sabora Luka Bebić u Dubrovniku govorio o multikulturalizmu u suvremenoj Europi

Dubrovnik - U organizaciji Međunarodne skupštine pravoslavlja iz Atene i Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici otvorena je 20. godišnja skupština pravoslavlja. Ovogodišnja skupština održava se u Dubrovniku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, a trodnevni skup čija je tema Multikulturalni projekt u suvremenoj Europi i problemi duhovnog identiteta naroda, okupio je sudionike iz 22 zemlje.

Obraćajući se okupljenima, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić kazao je kako je Hrvatska počašćena što je izabrana za održavanje ove konferencije koja potiče dijalog i suradnju među narodima i pripadnicima različitih vjera. "Kao srednjeeuropska i istodobno mediteranska država Hrvatska se našla, tako reći, na raskrižju triju najvećih monoteističkih religija - kršćanstva, islama i judaizma", kazao je predsjednik Sabora Bebić.

Napomenuo je kako su nedavne izjave njemačke kancelarke Angele Merkel te britanskog premijera Davida Camerona o propasti koncepta multikulturalizma uznemirile dio svjetske javnosti. "Osobno nisam mišljenja da te izjave treba osuditi već smatram da su potaknule itekako važnu i korisnu raspravu za koju bih volio da iznese rješenja koja će pridonijeti miru i stabilnostu u svijetu te omogućiti ravnomjerniji razvoj svih njegovih dijelova. Ova konferencija bi mogla biti prvi korak u tom smjeru", kazao je Bebić.

Otvaranju konferencije nazočili su zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Tatjana Šimac-Bonačić, saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Arkadijevič Aleksejev, predstavnici Dubrovačke biskupije te vjerskih zajednica iz Dubrovnika, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Robert Markaryan te drugi gosti i uzvanici. 

Skup nastavlja rad u utorak, 15. veljače 2011. godine, a uz ostalo bit će predstavljena i knjiga Ruski konzulat u Dubrovniku od osnivanja do 1878. godine autora prof. dr. Rade Petrovića.

Autor: Ured predsjednika Sabora