Predsjednik Sabora Luka Bebić sudjeluje na 5. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana

Budimpešta - U Budimpešti se danas održava 5. konferencija predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana na kojoj sudjeluje i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Perspektive europske integracije Zapadnog Balkana tema je prvog panela kojemu je predsjedao predsjednik mađarske Nacionalne skupštine Laszlo Koever, a supredsjedao Denis Bećirović, predsjedavajući bosansko-hercegovačkog Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

Tijekom rasprave o temi perspektive europske integracije Zapadnog Balkana, predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić istaknuo je važnost međuparlamentarne suradnje u okviru procesa europske integracije zemalja jugoistočne Europe te razmjene iskustava na tom putu. Kao dobar model parlamentarnog sudjelovanja u procesu pristupanja Europskoj uniji naveo je saborski Nacionalni odbor za praćenje pregovora koji je svojim sastavom, djelokrugom i načinom rada bitno doprinio uspješnom završetku hrvatskih pristupnih pregovora s Unijom.

"Hrvatska je spremna svojim susjedima, na partnerskim osnovama, na raspolaganje staviti svoje iskustvo pristupnog procesa. Naše zemlje imaju specifične zajedničke probleme i interese. Stoga trebamo biti otvoreni jedni prema drugima te ih otvorenim dijalogom rješavati.", rekao je Bebić i dodao kako usprkos svemu bilateralni problemi nisu razlogom da zemlje jugoistočne Europe ne idu putem euroatlantskih integracija, pozvavši sve sudionike konferencije na intenziviranje suradnje. Bebić se nadalje osvrnuo i na pitanje nacionalnih manjina koje je u zemljama jugoistočne Europe potrebno dugoročno kvalitetno riješiti, rekavši kako Hrvatska čvrsto vjeruje u svoje manjine kao most prema matičnim zemljama, a nikako kao teret.

Promocija dijaloga i suradnje imperativ je koji diktira približavanje regije euroatlantskim integracijama, istaknuo je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović u svom izlaganju te dodao kako je BiH predana jačem angažmanu u pogledu regionalne suradnje. "U skladu s tim potreban nam je fokus na stvarnoj i iskrenoj suradnji u regiji te na trajnom poštivanju načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja", rekao je Bećirović. Ujedno je istaknuo kako je regionalna suradnja dobar način afirmacije europskih vrijednosti i postignuća. Na putu prema euroatlantskim integracijama Bosni i Hercegovini je potrebna pomoć koju Bećirović vidi u ispunjenjem četiriju uvjeta. Kao prvo, potreban je kontinuiran fokus EU-a i SAD-a na BiH i cjelokupni Zapadni Balkan, rekao je Bećirović dodavši kako se sve što se dogodi u jednoj balkanskoj zemlji odražava na cjelokupnu regiju. Kao drugo, međunarodna zajednica mora ostati predana Bosni i Hercegovini kao nedjeljivoj državi ravnopravnih naroda i građana, u kojoj se bilo kakav izazov cjelovitosti i suverenitetu države neće tolerirati. Treće, međunarodna zajednica mora pronaći primjerene mjere da zaustavi sve one političare koji krše Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. I četvrto, međunarodna zajednica bi trebala podržati uvođenje takozvane europske klauzule za brže i učinkovitije usvajanje zakona potrebnih za ubrzavanje bosansko-hercegovačkog puta prema EU, zaključio je Bećirović.

Čestitavši „hrvatskim prijateljima“ na zaključenju pristupnih pregovora s Europskom unijom te ujedno zahvalivši na ustupljenom prijevodu cjelokupne pravne stečevine Europske unije, potpredsjednica Narodne skupštine Srbije Gordana Čomić poručila je kako sve zemlje Zapadnog Balkana dijalogom o svim postojećim problemima trebaju poslati jasan signal o regionalnoj suradnji. Čomić je naglasila kako sve zemlje regije dijele iste interese i ciljeve te je energiju potrebno ulagati u učvršćivanje odnosa. "Vrijeme je da se prestanemo baviti prošlošću i onime što su radili naši pretci te da na dobrobit naših unuka gledamo u budućnost", uvjerena je Čomić.

Ranko Krivokapić, predsjednik crnogorske Skupštine, naglasio je kako na dan objavljivanja Izvješća Europske komisije o napretku zemalja u pristupnom procesu treba podsjetiti da je Bosna i Hercegovina „barometar cjelokupnog zdravlja, odnosno stabilnosti regije“ kojemu treba posvetiti dužnu pozornost. "Sve smo mi mlade države s dobrim i lošim razdobljima u svojoj povijesti", rekao je Krivokapić. Dodao je kako se nada jačanju uzajamnog povjerenja i potpori zemalja regije, a Hrvatsku naveo kao dobar primjer pružanja potpore koji Crna Gora u ovom trenutku pokušava slijediti.

Predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topali izrazila je žaljenje zbog manjkave podrške Albaniji na njenom putu u Europsku uniju, izrazivši uvjerenje kako je riječ o dvostrukim mjerilima. Ujedno je izrazila nadu da će hrvatskim ulaskom u punopravno članstvo Europske unije sve zemlje regije, koje žele slijediti put europskih integracija, u Hrvatskoj imati „odvjetnika“ zemalja jugoistočne Europe.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora