Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se sa čelnikom Nenasilne radikalne stranke, transnacionalne i transstranačke Marcom Pannellom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je danas u Hrvatskom saboru čelnika Nenasilne radikalne stranke, transnacionalne i transstranačke (NRSTT) Marca Pannellu.

Zahvalivši Pannelli na angažmanu za međunarodno priznanje Republike Hrvatske 1992. godine, za što mu je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić 2002. dodijelio odlikovanje Reda kneza Branimira, Bebić je istaknuo kako su ciljevi za koje se NRSTT bori u današnjem svijetu iznimno aktualni. „Svjedoci smo svakodnevnih prosvjeda diljem svijeta u kojima se izražava želja za boljim životom i demokracijom, a metode nenasilne borbe aktualnije su nego ikad prije“, rekao je Bebić.

Pohvalivši put koji je Hrvatska prešla u posljednja dva desetljeća, Pannella se osvrnuo na svoje aktivnosti na području Hrvatske tijekom Domovinskog rata, među kojima i na nenasilnu inicijativu kojom su krajem 1991. i početkom 1992. godine aktivisti NRSTT-a pozivali na hitan prestanak agresije na Osijek i Novu Gradišku. Tijekom srdačnog razgovora s predsjednikom Sabora, na kojemu je nazočio i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula, Pannella je pozvao Bebića da se po svršetku aktualne parlamentarne karijere aktivno uključi u rad NRSTT-a i svojim iskustvom podupre njegove ciljeve.

Nenasilna radikalna stranka transnacionalna i transstranačka (NRSTT) je organizacija građana, parlamentaraca i članova vlada različite nacionalne, političke i stranačke pripadnosti koja metodama gandijevskog nenasilja, građanskom neposlušnošću i demokracijom nastoji ostvariti konkretne ciljeve sa svrhom stvaranja učinkovitog međunarodnog prava, poštivanja prava osobe i afirmacije demokracije i sloboda diljem svijeta. Među globalnim kampanjama koje NRSTT desetljećima promiče u suradnji s vladama, parlamentima te drugim organizacijama su i sveopći moratorij na smrtnu kaznu, ukidanje prakse mutilacije ženskih genitalija, ustanovljenje Stalnog međunarodnog suda (ICC) i dr.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora