Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Teodorom Baconschijem

Zagreb – „Hrvatska je, dovršetkom pregovora te skorim potpisivanjem Pristupnog ugovora s Europskom unijom, ostvarila velik uspjeh. Hrvatska sada ima povijesni zadatak da održi trend proširenja Europske unije u regiji“, rekao je rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi na današnjem susretu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Lukom Bebićem.

"Uvjeren sam da će Rumunjska biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski Pristupni ugovor. Rumunjski parlament ima dobra iskustva u usuglašavanju međunarodnih odnosa i spremni smo podijeliti svoje iskustvo s Hrvatskom koju već sada smatramo članicom i partnerom za rješavanje određenih pitanja od zajedničkog interesa unutar Unije", istaknuo je među ostalim Baconschi. 

Stabilan i dobar politički dijalog Hrvatske i Rumunjske temelj je za jačanje trgovinske razmjene i uzajamnih investicija, ocijenio je Bebić te dodao kako turizam i Podunavska strategija otvaraju brojne mogućnosti suradnje. Ukupna robna razmjena između dvije zemlje u 2010. godini iznosila je 181,5 milijuna eura, pri čemu je uvoz iz Rumunjske iznosio 120 milijuna eura dok je hrvatski izvoz u Rumunjsku iznosio 61,5 milijuna eura. Prema službenim podacima, Hrvatsku je 2010. godine posjetilo oko 60.000 rumunjskih turista.

Dobrim bilateralnim odnosima doprinosi i uzajamno poštivanje nacionalnih manjina, istaknuo je Bebić izrazivši nadu kako će obje zemlje nastaviti provoditi politiku poštivanja prava nacionalnih manjina na visokoj razini. Procjenjuje se da u Rumunjskoj živi oko 7.000 pripadnika hrvatske nacionalne manjine koja od 2000. godine ima svoga zastupnika u Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta. K tome, u Rumunjskoj postoji sedam hrvatskih vrtića, osam osnovnih škola i jedna gimnazija, koje polazi oko 600 djece i učenika. 

"Rumunjska, u čijem je parlamentu zastupljeno 18 etničkih manjina, u Europi može poslužiti kao primjer zaštite prava nacionalnih manjina i nadam se da će Hrvatska biti velikodušna te nastaviti aktivnosti na području zaštite i očuvanja istrorumunjskog jezika u Istri", zaključio je Baconschi.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora