Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom

Berlin – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić sastao se s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom tijekom prvog dana službenog posjeta SR Njemačkoj. Sastanku su, kao članice izaslanstva Hrvatskoga sabora, prisustvovale potpredsjednica Sabora Željka Antunović i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima između Hrvatske i SR Njemačke, parlamentarnoj suradnji, pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom te regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi. Zahvalivši tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima i dugogodišnjoj političkoj potpori Njemačke hrvatskom putu u Europsku uniju, predsjednik Sabora je izrazio nadu da će Hrvatska i u završnoj fazi pregovora imati njemačku podršku. 

Njemačka sa zanimanjem i neskrivenim simpatijama prati pregovore Hrvatske s Europskom unijom, izjavio je Lammert, naglasivši kako su u Izvješću o napretku RH iz prosinca 2010., uz velik napredak koji je Hrvatska postigla na brojnim područjima, zabilježeni i određeni strukturni deficiti koje Hrvatska mora riješiti prije ulaska u Europsku uniju, a to su neovisnost pravosuđa, reforma državne uprave te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Europa ne želi ponoviti pogrešku koju je učinila u slučaju Rumunjske i Bugarske, naglasio je Lammert.

Bebić je izvijestio svoga njemačkog kolegu o zakonodavnim aktivnostima Hrvatskoga sabora radi usklađenja s europskom pravnom stečevinom od početka pregovora (ukupno više od 500 zakona i 1200 podzakonskih akata) te kako je Hrvatska učinila velike korake na području neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa donošenjem opsežnog zakonodavnog okvira te utemeljenjem posebnih sudova za predmete korupcije i organiziranog kriminala. Uz to je s namjerom borbe protiv organiziranog kriminala pokrenuta intenzivna regionalna suradnja istražnih i pravosudnih organa, naglasio je Bebić. Hrvatska je svjesna svojih problema, no postoji snažna politička volja da se oni riješe kako bi Hrvatska do kraja lipnja mogla zaključiti pregovore s Europskom unijom, zaključio je Bebić.

Tijekom dana predsjednik Sabora Luka Bebić s izaslanstvom sastao se i s državnim ministrom za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Wernerom Hoyerom. Na sastanku se, među ostalim, razgovaralo o dobrosusjedskoj politici Hrvatske koja čvrsto zagovara održivu stabilnost jugoistočne Europe kao regionalni prioritet uz jasnu euroatlantsku perspektivu za sve zemlje regije. "Naši hrvatski prijatelji su na putu u Europsku uniju postigli značajne pomake. Njemačka će Hrvatsku na tom putu i nadalje podupirati. Radujemo se što ćemo Hrvatsku uskoro moći primiti u članstvo Europske unije", izjavio je Hoyer u priopćenju njemačkim medijima.

Autor: Ured predsjednika Sabora