Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s dužnosnicima Pokrajinskog parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije

Duesseldorf – Treći dan posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem boravilo je u Duesseldorfu, glavnom gradu Sjeverne Rajne-Vestfalije, pokrajine s najvećim brojem stanovnika u Njemačkoj te pokrajinom koja čini peto najsnažnije gospodarstvo u Europi.

Posjet Duesseldorfu započeo je službenim pozdravljanjem hrvatskog saborskog izaslanstva na plenarnoj sjednici Pokrajinskog parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije, a nastavio se sastankom s predsjednikom Odbora za Europu i Jedan svijet Wernerom Jostmeierom i potpredsjednicom Pokrajinskog parlamenta i predsjednicom parlamentarne skupine Srednja i Istočna Europa Gunhildom Boeth. Središnje teme sastanka bile su završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom te regionalna stabilnost u jugoistočnoj Europi.

Zahvalivši na dosadašnjoj potpori Njemačke Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, Bebić je izrazio spremnost Hrvatske da pregovore zaključi do lipnja 2011. te nadu da će Hrvatska imati daljnju podršku Njemačke u samoj završnici pregovora. Hrvatska je poduzela izniman napor da pregovore privede kraju, a svojom vanjskom politikom te skorim ulaskom u Uniju u jugoistočnoj Europi postaje čimbenikom regionalne stabilnosti, istaknuo je Bebić. Njemačka je svjesna što je Hrvatska učinila na mukotrpnom putu pristupnih pregovora i čvrstog smo uvjerenja da je Hrvatskoj mjesto u Europskoj uniji, izjavio je Jostmeier, pritom naglasivši kako je Europska unija zbog iskustva s Rumunjskom i Bugarskom vrlo oprezna po pitanju ispunjavanja uvjeta na području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, iako nije zanemarivo da je korupcija postala i europski problem s kojim se bore brojne članice Europske unije.

Hrvatska se ne želi dovoditi u situaciju da je uspoređuju s negativnim iskustvima u tim zemljama, već bi radije da se njezini napori i postignuća usporede s primjerice Slovenijom, izjavila je Antunović. Potpuno svjesna da njezini najveći izazovi započinju tek ulaskom u članstvo Europsku uniju, Hrvatska želi postati punopravnim partnerom te dati svoj doprinos zajednici europskih zemalja, naglasila je Antunović te dodala kako Hrvatska mora i želi stvoriti uvjete za ulaganja u gospodarstvo, povećati učinkovitost javne uprave, razvijati nove tehnologije te povećati konkurentnost na europskom tržištu.

Hrvatska je provela vrlo teške reforme na svome putu u Europsku uniju, s tim da su tijekom pristupnih pregovora pred nju stavljene teške prepreke koje su dovodile do znatnog usporavanja u pregovorima, naglasila je Petir, istaknuvši kako je nedvojbeno kako Hrvatska treba Europsku uniju, ali i obratno, Europska unija treba Hrvatsku zbog stabilnosti u jugoistočnoj Europi. Hrvatska uz to ima niz drugih prednosti zbog kojih mora biti važna Europi, a među ostalim to su njezina biološka raznolikost te njezini izvori vode, zaključila je Petir. Tijekom sastanka su dotaknuta i pitanja demografskog razvoja Hrvatske te zaštite okoliša.

Autor: Ured predsjednika Sabora