Predsjednik Sabora Luka Bebić primio predsjednika Vrhovne Rade Ukrajine Lytvyna

Zagreb - Između Hrvatske i Ukrajine nema otvorenih pitanja, a velik je prostor za napredak u odnosima, osobito gospodarskim, zaključili su u srijedu nakon sastanka u Zagrebu predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić i njegov gost Volodymyr Lytvyn, predsjednik ukrajinske Vrhovne Rade. 

Luka Bebić obećao je Ukrajini hrvatsku pomoć u približavanju Europskoj uniji. "Iscrpno smo ih izvijestili i izrazili želju da im se stavimo na raspolaganje, kao i susjednim zemljama", rekao je Luka Bebić o prenošenju iskustava u prilagodbi hrvatskoga zakonodavstva europskome. "Ukrajina je velika zemlja i ima velik utjecaj na sadašnjost i budućnost Europe", rekao je Bebić, "pa podupiremo svaki oblik suradnje". I ukrajinski je dužnosnik izrazio zanimanje "za hrvatsko iskustvo u prilagođavanju zakona i života zahtjevima Europske unije". Lytvyn je izrazio i zahvalnost na "pažnji prema ukrajinskoj zajednici" u Hrvatskoj. Dvojica će dužnosnika u četvrtak sudjelovati na otvaranju spomenika ukrajinskome pjesniku Ivanu Franku u Lipiku.

Na sastanku, prije izjava za novinare, dvojica su dužnosnika razgovarala o ulozi parlamenata u jačanju gospodarske suradnje Ukrajine i Hrvatske. Broj ukrajinskih turista lani se povećao za 28 posto u odnosu na godinu prije, a to se smatra posljedicom ukidanja viza za Ukrajince u ljetnim mjesecima. Dvojica predsjednika parlamenata izrazila su očekivanje da se takva vizna politika nastavi. Obojica se zalažu i za jačanje regionalne suradnje između hrvatskih županija i ukrajinskih oblasti. Razmjerno dobra suradnja već postoji, složili su se, i istaknuli ugovor koji su lani potpisale Vukovarsko-srijemska županija i Zakarpatska oblast te ugovore Uzgoroda i Trogira i tradicionalno dobru suradnju Splita i Odese, koja traje još od 1964. godine. Zagrebačka županija i Kijevska oblast upravo dovršavaju ugovor o suradnji. 

Lytvyn je izrazio ukrajinski interes u hrvatski "know-how" kada je u pitanju infrastruktura, osobito gradnja autocesta, a istaknut je i primjer hrvatske tvrtke Dalekovoda koji je nedavno sklopio ugovor vrijedan 95 milijuna dolara za izgradnju i modernizaciju dijela energetske mreže u Ukrajini.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora