Predsjednik Sabora Luka Bebić primio predsjednika Mongolije Tsakhiju Elbegdorja

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić primio je danas u Hrvatskom saboru predsjednika Mongolije Tsakhiju Elbegdorja s izaslanstvom. Od uspostave diplomatskih odnosa 1993., ovo je prvi posjet jednog predsjednika Mongolije Hrvatskoj.

"Vjerujem da će ovaj posjet potaknuti produbljivanje odnosa između naših zemalja te otvoriti mogućnosti suradnje Hrvatskoga sabora i mongolskoga Velikog Hurala", rekao je Bebić i dodao kako je otvaranje hrvatskog konzulata u Ulan Batoru (10.10.2011.) dobar korak u tom smjeru, a dobrim odnosima između dviju zemalja doprinosi i konzulat Mongolije u Zagrebu.

"Mongolija Hrvatskoj može biti pouzdan partner u Aziji, kao što to Hrvatska može biti Mongoliji u Europi", rekao je Elbegdorj, čestitavši Hrvatskoj na dovršetku pristupnih pregovora s Europskom unijom. Elbegdorj je međuparlamentarnu suradnju istaknuo kao bitan čimbenik u jačanju bilateralnih odnosa te predložio osnivanje parlamentarnih skupina prijateljstva koje bi uspostavile suradnju oko pitanja od zajedničkog interesa. Do sada su dvije zemlje pokrenule suradnju na području obrazovanja i kulture potpisivanjem Memoranduma o suradnji između nadležnih ministarstava 2007. i 2008. godine. Tako je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, primjerice, dodijelilo dvije stipendije studentima iz Mongolije. 

U pogledu gospodarske suradnje, koja je dosad zabilježila skromne učinke, Bebić je izrazio uvjerenje kako postoje objektivne mogućnosti na području istraživanja, eksploatacije i distribucije nafte, plina i drugih rudarskih bogatstava u Mongoliji. U kontekstu najave mongolske vlade o izgradnji više od 5.000 kilometara željezničke pruge, cesta te 100.000 stambenih objekata, Bebić je podsjetio na velike mogućnosti suradnje upravo na području projektiranja i izgradnje infrastrukture, u čemu hrvatski poduzetnici imaju velika iskustva. "Ujedno pozivamo Mongoliju da kao izvoznik ruda, bakra i rijetkih minerala iskoristi komparativne prednosti korištenja riječke i ostalih jadranskih luka za prijevoz roba u razna područja Europe", zaključio je Bebić.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora