Predsjednik Sabora Luka Bebić primio predsjednicu slovačke vlade Ivetu Radičovu

Zagreb – „Iskrene čestite na dovršetku pristupnih pregovora s Europskom unijom. Možete biti potpuno sigurni da će Slovačka biti među prvim zemljama koje će ratificirati hrvatski Pristupni ugovor“, rekla je predsjednica slovačke vlade Iveta Radičova na današnjem sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. 

Predsjednik Bebić je, u ime Hrvatskoga sabora, zahvalio na podršci Slovačke tijekom pregovaračkog procesa Hrvatske s Europskom unijom te izrazio uvjerenje kako će Slovačka i Hrvatska u okviru Unije produbiti dosadašnje dobre bilateralne odnose. "Međuparlamentarna suradnja Lisabonskim ugovorom dobiva novu dimenziju koju male i srednje velike članice Europske unije mogu iskoristiti za promicanje specifičnih zajedničkih ideja i ciljeva na europskom planu", istaknuo je Bebić te kao primjer naveo potrebu za suradnjom na području energetske i prometne infrastrukture.

"Iznimno cijenimo našu dosadašnju suradnju na razini parlamenata koju želimo dodatno proširiti", rekla je Radičova te Hrvatskom saboru uputila poziv slovačkog parlamentarnog Odbora za europska pitanja na razmjenu iskustava tijekom 2012. godine. Radičova se tijekom susreta osvrnula i na slovačko iskustvo s referendumom o pristupanju Europskoj uniji te poručila kako pristup Europskoj uniji ne bi trebao biti temom sukoba vlasti i opozicije jer u tom slučaju „nijedna strana ne bi bila na dobitku, dok bi građani sigurno bili na gubitku“. Radičova je ujedno upozorila na nesustavno provođenje specifičnih principa Europske unije u pogledu proračunske politike, Lisabonskog ugovora i rada Europske centralne banke te da trenutačne okolnosti unutar Unije zahtijevaju redefiniranje tih principa po načelu ravnopravnosti članica. "Shodno tome je Slovačka formulirala nove principe koje planira prezentirati tijekom sutrašnjeg dana u Bruxellesu te zatražiti podršku ostalih članica", najavila je Radičova.

Osvrnuvši se na visok stupanj poštivanja prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Bebić je zamolio za suradnju Slovačke u sufinanciranju izgradnje Kulturnog centra Slovaka u Našicama, a sukladno bilateralnom Ugovoru o kulturnoj, prosvjetnoj, znanstvenoj i športskoj suradnji kojeg su hrvatska i slovačka vlada sklopile 1995. godine.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora